Η Γερμανία θέλει να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση για να εκφοβίσει τη Γαλλία και να την αναγκάσει να δεχθεί «το μοντέλο της μιας πειθαρχημένης ευρωζώνης», εκτιμά σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνης «για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο», γράφει ο Γ. Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία θέλει να κάνει την Ελλάδα παράδειγμα για να πειθαρχήσει τους Γάλλους.

«Ξαφνικά, το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος χωρίς το οποίο ο κίνδυνος ενός Grexit θα εξασθενούσε απέκτησε νέα χρησιμότητα για τον Σόιμπλε», σημειώνει ο Βαρουφάκης. Όπως εξηγεί ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών όταν «το ελληνικό κράτος έγινε αφερέγγυο» επιλέχθηκε η «τοξική επιλογή»: «η χορήγηση νέων δανείων σε μια χρεοκοπημένη οντότητα, παριστάνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα παραμείνει αξιόχρεη». Μετά την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, συνεχίζει ο Βαρουφάκης, «μια μεγάλη πλειοψηφία στο εσωτερικό του Eurogroup, υπό την επιρροή του Σόιμπλε, υιοθέτησε το Grexit ως την προτιμώμενη έκβαση ή ως ένα όπλο επιλογής εναντίον της κυβέρνησής μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Πηγή ΑΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: