Με άνοδο 0,5% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ο βασικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 100,81 μονάδες, σε ποσοστό 0,49%, και διαμορφώθηκε στις 20.620,26 μονάδες.
Ο δείκτης Topix σημείωσε αύξηση 0,51% και κέρδη 8,41 μονάδων, για να κλείσει στις 1.672,87 μονάδες.

Το πρώτο λεπτό των συναλλαγών, ο δείκτης Nikkei κατέγραφε άνοδο 80,71 μονάδων (+0,39%), φθάνοντας στις 20.600,16 μονάδες.

Ανησυχητικά κρίθηκαν ωστόσο, τα νέα στοιχεία που δείχνουν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο του 2015, δηλαδή από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, όταν και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) υποχώρησε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών, που ανέρχεται περίπου στο 60% του ΑΕΠ, υποχώρησε κατά 0,8% έπειτα από αύξηση 0,4% που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων κατέγραψαν πτώση 0,1% έπειτα από αύξηση 2,8% στο πρώτο τρίμηνο.

Η εξωτερική ζήτηση συνέβαλε από την πλευρά της αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ (-0,3 της μονάδας), ενώ οι εξαγωγές ήταν κατά 4,4% μικρότερες σε σχέση με εκείνες του πρώτου τριμήνου.

Είναι η πρώτη φορά από την εποχή της μεγάλης ύφεσης για την Ιαπωνία, το 2014, που μειώνεται το ΑΕΠ της χώρας, ως αποτέλεσμα της αναιμικής κατανάλωσης, κάτι που θεωρείται σαφής ένδειξη εύθραυστης ανάπτυξης.

Τα στοιχεία αυτά συνιστούν πλήγμα για τις προσπάθειες του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ο οποίος προσπαθεί εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια να επανεκκινήσει την τρίτη οικονομική δύναμη στον κόσμο μέσω μίας πολιτικής που αποκαλείται «abenomics» και αποτελείται από τρεις άξονες (δημοσιονομική ευελιξία, νομισματική χαλάρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις).

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), Χαρουχίκο Κουρόντα, θέλει ωστόσο να πιστεύει πως η μείωση του ΑΕΠ την άνοιξη είναι μόνο «προσωρινή» και προβλέπει ανάκαμψη για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα , ο υπουργός οικονομικών, Ακίρα Αμάρι, απέδωσε την επιβράδυνση σε τρείς παράγοντες: τον περιορισμό της ζήτησης εκ μέρους της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, την κακοκαιρία και έναν φόρο στα μικρά οχήματα που αποθάρρυνε τις αγορές.

Το ιαπωνικό υπουργείο οικονομικών απηύθυνε νέα έκκληση στους επιχειρηματίες να αυξήσουν τους μισθούς, επαναλαμβάνοντας ότι οι μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν δεν ήταν αντίστοιχες με τα κέρδη-ρεκόρ που κατέγραψαν ως αποτέλεσμα του αδύναμου γεν.

Μοιράσου το άρθρο: