Σε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, χωρίς όμως να διαταραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να καταστεί ο φόρος δικαιότερος και αναλογικότερος.

Όπως ανέφερε στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με δεδομένη την οροφή των 2,65 δισ. στην εισπραξιμότητα του φόρου γίνονται συζητήσεις για αλλαγές στο εσωτερικό του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ελαφρυνθεί ο κύριος φόρος σε βάρος του συμπληρωματικού ο οποίος επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Συμπλήρωσε ότι ο φόρος θα πρέπει να έχει εισπραχθεί μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2016, ώστε να εγγραφεί εισπρακτικά μέσα στο 2015, θέμα όμως το οποίο συζητείται με τους θεσμούς.

Τόνισε επίσης ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση του φόρου άμεσα και οι μεγαλύτερες αλλαγές να γίνουν το 2016.

Για τις 100 δόσεις επιβεβαίωσε ότι η ρύθμιση αποτελεί θέμα συζήτησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, σημείωσε ωστόσο ότι η ρύθμιση έχει λήξει και δεν μπορεί κάποιος να ενταχθεί τώρα, ενώ μόλις περάσει το στάδιο της συμφωνίας ή και σε αυτό καθαυτό θα εξεταστούν τρόποι ενίσχυσής της.

Πρόσθεσε ότι σκοπός είναι να διατηρηθεί η ροή εσόδων, παραδεχόμενος ότι η οικονομική πραγματικότητα την έχει μεταβάλλει πλέον και πως είναι υπαρκτά τα προβλήματα ρευστότητας και φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Όπως τόνισε, θα αναζητηθούν τρόποι ώστε να μη συμπέσουν όλες οι υποχρεώσεις πληρωμών σε διάστημα 4-5 μηνών.

Αναφορικά με τους φορολογικούς ελέγχους εξήγησε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε και σε συνεργασία με το πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό του υπουργείου ενεργοποιήθηκε ο μικρός αριθμός των υπαλλήλων και ήδη διενεργήθηκαν οι πρώτοι

Συνάντηση με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης συναντήθηκε με εκπροσώπους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας για να συζητήσουν λύση για την ένταξη στις 100 δόσεις των επιχειρήσεων που εμποδίστηκαν από τα capital controls.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το επιμελητήριο, στο τραπέζι βρίσκεται επίσης το θέμα της παράτασης του χρόνου παραγραφής ή του κλεισίματος παλιών ανέλεγκτων χρήσεων, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση υπάρχει καθώς εξετάζονται σειρά από παράμετροι και οι συνέπειες στα δημόσια έσοδα.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ακόμη ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) κα Κατερίνα Σαββαΐδου, ώστε τον Σεπτέμβριο να ενεργοποιηθεί η διάταξη εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων. Για το θέμα θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστά συνάντηση της διοίκησης του επιμελητηρίου με την κα Σαββαΐδου.

Η διοίκηση του ΕΕΑ ζήτησε επίσης την επαναφορά των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και κάθε ιδιωτικής εκπαιδευτικής βαθμίδας, στο προηγούμενο καθεστώς Φ.Π.Α. διότι όπως υποστηρίζει το νέο καθεστώς προάγει την παραπαιδεία και τη φοροδιαφυγή.

ΠΗΓΗ : Α΄ πρόγραμμα, ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: