Ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με ενοποίηση των ταμείων σε ένα, αλλά και με περικοπές μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και την χορήγηση της βασικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και το οποίο παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.Όπως δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, δεν θα υπάρξει εισοδηματικό κριτήριο στην απονομή των συντάξεων.

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, ο κ.Κατρούγκαλος προχώρησε σε διάψευση του ενδεχόμενου εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στην απονομή των συντάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση της επιτροπής σοφών δεν αποτελεί την τελική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά την έναρξη δημόσιου διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της νέας δανειακής σύμβασης, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι ένα «δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα», που θα φροντίζει και θα προστατεύει τους πλέον αδύναμους και δεν θα έχει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά.

Για τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων, είπε ότι θα επιλυθεί με τον επόμενο νόμο, ο οποίος θα προβλέπει τον διαχωρισμό προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε, ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι κατακερματισμένο και υπόκειτο για πολλά χρόνια σε πελατειακές πρακτικές, ενώ επιδεινώθηκε από την κρίση, την απώλεια άνω του ¼ της εργατικής δύναμης, καθώς και την «καταλήστευση» των αποθεματικών των ταμείων από το PSI.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι μετά από δικές του παρεμβάσεις, έγινε αποδεκτό, να τελεί η διαπραγμάτευση που αφορά τις εργασιακές σχέσεις υπό την εποπτεία των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, για την οποία είπε ότι θα είναι παρούσα και στην τελική διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού.

Νωρίτερα ανέφερε ότι το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, προτείνει εθνική σύνταξη που θα συναπαρτίζεται από τη βασική και την ανταποδοτική, ενόψει του κοινωνικού διαλόγου που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο στα μέσα Νοεμβρίου.

Στο πόρισμα προβλέπονται ενιαίοι κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα καθώς και για τους αυτοαπασχολούμενους και ενοποίηση ταμείων.

Όπως είπε ο υπουργός, οι περικοπές υπολογίζονται στα 700 εκατ. ευρώ το χρόνο, σημειώνοντας ότι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο και το έλλειμμα του ΙΚΑ εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ.

Σχετική είδηση: Στη δημοσιότητα η πρόταση της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό (vid)

Μοιράσου το άρθρο: