Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ και η ομάδα εθελοντών του Ρεθύμνου ανακοινώνει με χαρά την έλευση των πρώτων νεοσσών που για φέτος «επέλεξαν» την Κρήτη σαν σημείο εκκίνησης της περιόδου εκκόλαψης. Τα ίχνη από τα πρώτα χελωνάκια εντοπίστηκαν χθες Τετάρτη 13 Ιουλίου, το πρωί στην περιοχή του Άδελε στο Ρέθυμνο.
images
Την ίδια στιγμή ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχίζει να υπενθυμίζει την σημαντικότητα της εφαρμογής των διαχειριστικών μέτρων, ακόμα πιο επιτακτικά, και κατά την περίοδο εκκόλαψης. Καθώς μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια επιβιώνει των κινδύνων, η ανθρώπινη δραστηριότητα εντείνει το πρόβλημα αυτό. Η υπεύθυνη Κρήτης του προγράμματος Αθανασία Νικολοπούλου μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων και ανέφερε συγκεκριμένες οδηγίες και προστατευτικά μέτρα για όσους δραστηριοποιούνται στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης.
• Τοποθέτηση των ομπρελών σε σταθερά σημεία και σε άξονες κάθετους προς το κύμα.
• Μάζεμα επίπλων θαλάσσης μετά τη δύση του ηλίου ώστε να αφήνεται επαρκής διαθέσιμος χώρος για ωοτοκία αλλά και για την διέλευση των νεοσσών προς τη θάλασσα.
• Το πλύσιμο των επίπλων θαλάσσης συνίσταται να γίνεται εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι φωλιές και σαπίζουν τα αυγά.
• Αποφυγή ισιώματος και βρεξίματος της άμμου, ώστε να μην σβήνονται τα ίχνη χελωνών και νεοσσών μέχρι να καταφτάσει η ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.
• Αποφυγή τοποθέτησης εγκαταστάσεων όπως κουβούκλια τέντες ή ντους πάνω στην αμμώδη παραλία.
• Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί πως δεν υπάρχει διαρροή φωτός από ιδιωτικές και δημόσιες φωτεινές πηγές προς την παραλία ώστε να μην παρενοχλείται η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας και να μην αποπροσανατολίζονται οι νεοσσοί κατά την περίοδο εκκόλαψης.
• Απαγορεύονται οι καθαρισμοί παραλίας με βαρέα οχήματα.
• Απαγορεύονται τα beach party στην παραλία ωοτοκίας.
20dc26896c60b63bcf000b342955b009_XL
Οι τρεις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας στην Κρήτη, βρίσκονται στον κόλπο του Ρεθύμνου, στον κόλπο των Χανίων και στον κόλπο της Μεσσαράς. Οι δημόσιες εκσκαφές θα ανακοινώνονται εβδομαδιαία στην ιστοσελίδα των Δήμων καθώς και στην επίσημη σελίδα του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και στους ενημερωτικούς σταθμούς του Συλλόγου, στο παλιό λιμάνι στα Χανιά, στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου και στην είσοδο των Ματάλων. Με χαρά οι ομάδες του Συλλόγου θα σας υποδεχθούν, θα σας ενημερώσουν και θα σας μεταφέρουν την σπουδαιότητα αυτού του τόσο ξεχωριστού προστατευόμενου ζώου. Όπως είπε η κ. Νικολοπούλου, όσοι θέλουν με οποιονδήποτε τρόπο να βοηθήσουν ή να ενημερώσουν το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ, μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο: 6937352379.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη της κ. Νικολοπούλου:

Μοιράσου το άρθρο: