Συζήτηση στο Στέκι Μεταναστών για την στέγη (audio)

Κάλεσμα σε ανοιχτή συζήτηση/συντονισμό, για το θέμα της στέγης στα Χανιά, κάνει προς τους πολίτες και τους φορείς της πόλης, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, απόψε, στις 21.00, στο χώρο του Στεκιού Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5.
“Στέγαση, δικαίωμα ή πολυτέλεια;”, είναι το ερώτημα που θα τεθεί στην αποψινή συζήτηση, όπως τόνισε μιλώντας σήμερα στο σταθμό μας το μέλος του Στεκιού Μεταναστών, γιατρός, Γιάννης Πιπεράγκας. Τα τελευταία 2 με 3 χρόνια στα Χανιά, το πρόβλημα της στέγασης αναδεικνύεται σε ένα από τα βασικά ζητήματα της πόλης. Η προσφορά κατοικίας για ενοικίαση είναι πολύ μικρότερη από τις ανάγκες των κατοίκων, ενώ τα ενοίκια των λιγοστών ενοικιαζόμενων σπιτιών έχουν φτάσει σε εξωφρενικά ύψη.
Όπως είπε ο κ. Πιπεράγκας, έχουν αυξηθεί και οι εξώσεις, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να χρησιμοποιήσουν τα σπίτια τους στην τουριστική βιομηχανία. Πέρα από τα κλειστά σπίτια που ανήκουν είτε σε τράπεζες και κατασκευαστικές εταιρίες, είτε σε ιδιώτες, η νέα βασική παράμετρος του προβλήματος στέγασης λέγεται AirBnB. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα προσωρινής ενοικίασης φιλοξενεί στην ευρύτερη περιοχή της πόλης πάνω από 1.500 καταχωρήσεις κατοικιών και αποτελεί μαζί με την απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού ή προστασίας του δικαιώματος στη στέγαση από πλευράς της πολιτείας, τη βασική αιτία του προβλήματος.
Ταυτόχρονα, η δυσκολία αυτή εντείνει ακόμη περισσότερο το καθεστώς εξαίρεσης που βιώνουν οι μετανάστες και δυσκολεύει πιο πολύ τη ζωή τους, αφού ήδη αποκλείονται μαζί με τα κατοικίδια στις λιγοστές αγγελίες που δημοσιοποιούνται.

Συζήτηση στο Στέκι Μεταναστών για την στέγη (audio)
Στην ανακοίνωση – κάλεσμα του Στεκιού Μεταναστών τονίζεται ακόμη:
“Ενώ ο τουρισμός καταβροχθίζει τον τόπο και η ανεξέλεγκτη κερδοφορία μετατρέπει την πόλη σε εχθρικό πεδίο για τους κατοίκους, για εμάς η στέγαση ντόπιων και μη αποτελεί βασικό κοινωνικό δικαίωμα και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα αλλά και πεδίο συλλογικών διεκδικήσεων”.
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Πιπεράγκας:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος