Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την Δευτέρα 16 του μήνα η εικαστική εγκατάσταση του Χανιώτη γλύπτη και δημιουργού, Γιάννη Μαρκαντωνάκη, με τον τίτλο “90 Ονειρεμένα φεγγάρια για την Πηνελόπη – Η άλλη Οδύσσεια”. Η εγκατάσταση εγκαινιάστηκε στις 13 Αυγούστου και βρίσκεται στον ναό του Αγίου Ρόκκου στην πλατεία 1821 στη Σπλάντζια.

Μιλώντας, για την εγκατάσταση, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης έκανε λόγο για ένα σημαντικό και διαχρονικά επίκαιρο θέμα, καθώς το εμβληματικό ομηρικό έπος της “Οδύσσειας” βρίσκεται στον πυρήνα της εξαμερούς εικαστικής εγκατάστασης. Το έργο “90 Φεγγάρια για την Πηνελόπη”, σύμφωνα με το Γιάννη Μαρκαντωνάκη, ξεκίνησε μέσα του ως εσωτερική αυτογνωσία το 1973 και άρχισε να υλοποιείται σταδιακά από το 1979. Έκτοτε συνεχίζει να το δια-μορφώνει, ανοίγοντας διάλογο με σπουδαίους δημιουργούς, όπως τους Δάντη, Πάουντ, Τζόις, Μέντελσον, Αγγελάκη – Ρουκ και Μαρωνίτη.

Στο πλαίσιο της εγκατάστασης τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις στο χώρο της Τουρκικής Κρήνης, που βρίσκεται στην πλατεία της Σπλάντζιας, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Μαρκαντωνάκης, θα γίνει προσπάθεια παράτασης της έκθεσης ώστε να μπορέσουν να την επισκεφτούν και σχολεία του νομού.
Την εγκατάσταση έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Αγγελάτος, ενώ η διοργάνωση ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Όπως αναφέρει ο επιμελητής, Δημήτρης Αγγελάτος, «το υπό-κείμενο του έργου του Γιάννη Μαρκαντωνάκη, ομηρικό έπος και οι σημαίνουσες διακλαδώσεις του στην ποίηση (η Θεία Κωμωδία του Δάντη και τα Cantos του Εζρα Πάουντ) και στην πεζογραφία (ο Οδυσσέας του Τζέιμς Τζόις), όπως τις αποκωδικοποιεί ο καλλιτέχνης, εκδιπλώνουν την ακατάβλητη μέσα στους αιώνες διερώτηση για τον “τόπο” των διακαλλιτεχνικών πραγματώσεων, όπου είναι εφικτό να δικαιώνονται τα ενεργειακά πεδία των ανθρώπων, των λέξεων και των ονείρων τους, μέσα από την τριπλή διαλογική διαμεσολάβηση του φυσικού, τεχνικού και καλλιτεχνικού κόσμου».


Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων δρ Ελένη Παπαδοπούλου στο σημείωμά της, στον κατάλογο της έκθεσης, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η εξαμερής εγκατάσταση στον ναό του Αγ. Ρόκκου «ενεργοποιεί με δραστικό τρόπο το σπουδαίο μνημείο του 17ου αιώνα, το οποίο γίνεται αγωγός μια σύγχρονης και αισθητικά προωθημένης καλλιτεχνικής πράξης, θεμελιωμένης στον διάλογο του δημιουργού με την ομηρική Οδύσσεια».Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων, ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης:


Φωτογραφίες: Αθηνά Γαλανάκη

Μοιράσου το άρθρο: