Αντιρατσιστική – αντιφασιστική συγκέντρωση, με τη συμμετοχή εκατοντάδων Χανιωτών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από συντονισμό συλλογικοτήτων των Χανίων, ενάντια στον ιό του ρατσισμού, όπως αναφέρεται στο κάλεσμα, που υπογράφουν αντιφασίστριες και αντιφασίστες της πόλης. Κεντρικό μήνυμα της κινητοποίησης ήταν  «Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών για ελευθερία, αξιοπρέπεια, ζωή».

Η κοινή αφίσα της συγκέντρωσης τυπώθηκε σε τέσσερις γλώσσες  (ελληνικά, αλβανικά, αραβικά και ούρντου), ενώ έγιναν παρεμβάσεις στην ΕΡΤ Χανίων και   στη Νέα Τηλεόραση με βίντεο που δημιουργήθηκε ειδικά για την συγκέντρωση. Το απόγευμα της Κυριακής στήθηκε μικροφωνική στην Αγορά και αναρτήθηκαν πανό, ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα.

Κάλεσμα από Αντιφασίστριες/Αντιφασίστες:

Ενάντια στον ιό του ρατσισμού, αναπτύσσουμε συλλογικά αντισώματα

Ενάμιση μήνα τώρα, το ελληνικό κράτος, υπό την απειλή προστίμων μας έκλεισε στα σπίτια μας, απαγορεύοντάς μας να πατάμε στον δημόσιο χώρο, με αφορμή τον κορονοιό. Μείναμε χωρίς δουλειά, χωρίς επιδόματα (πέρα από ορισμένους). Μάθαμε πώς έναν ιό τον αντιμετωπίζουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας χωρίς ενίσχυση του συστήματος υγείας, αλλά με συμβουλές του τύπου, «να προσέχεις τον εαυτό σου» και «να πλένεις τα χέρια σου».

Με την άρση του στρατιωτικού νόμου, γνωστά και άγνωστα φασιστοειδή, οργάνωσαν συγκέντρωση στη Σούδα ενάντια στους μετανάστες και την προσφυγιά. Αυτός ο ρατσιστικός όχλος προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση πως αυτοί που ευθύνονται για την αθλιότητα που είδαμε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Λέσβο και τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, είναι οι μετανάστες και όχι οι διώκτες τους. Πως αυτό που αξίζει να κάνει κάποιος μπροστά στην υποτίμηση της ζωής μας από τα αφεντικά μας, είναι η επίθεση στους εξαθλιωμένους.

Διαχρονικά, θρασύδειλα ανθρωποειδή επιχειρούν να συσπειρώσουν κόσμο γύρω από μισαλλόδοξες και ρατσιστικές κατευθύνσεις, αποκρύπτοντας τον κρατικό έλεγχο που οξύνεται και την αφραγκία που έρχεται.

Καλούμαστε να πληρώσουμε την κρίση τους. Ντόπιοι και ξένοι. Σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κάθε άνθρωπος που ζητά ισότητα και ελευθερία, δεν γίνεται να μην αναγνωρίζει πως ο κίνδυνος του φασισμού επανέρχεται και ψάχνει συμμάχους.

Εμείς που βιώσαμε – στο ελάχιστο – να κυκλοφορούμε φοβισμένα μήπως φάμε 150€ πρόστιμο, αδυνατούμε να νιώσουμε στο ελάχιστο τον φόβο να κινείσαι χωρίς χαρτιά, περνώντας από σύνορα και κράτη με τα πόδια ή σε βάρκα προσπαθώντας να επιβιώσεις. Γι΄αυτό λέμε πως: θέλουμε ελευθερία μετακίνησης και χαρτιά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, διεκδικώντας παράλληλα ένα αξιοπρεπές δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς εξαιρέσεις.

Η ανατίμηση της ζωής και της εργασίας μας δεν θα συμβεί πατώντας στα κεφάλια των αδύναμων και των εξαθλιωμένων, αλλά με αγώνες απέναντι στην κυριαρχία.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΕΙ

Αντιφασίστριες/Αντιφασίστες

Φωτογραφίες: https://kpaxradio.live/

Μοιράσου το άρθρο: