Την πλήρη αντίθεσή της, στην απόφαση της ΡΑΕ, για την αδειοδότηση μονάδας παραγωγής ενέργειας στην θέση Πλατάνι τονίζει η παράταξη δήμος ενεργών πολιτών, σε κείμενο- απόφαση της ομάδας, που κατέθεσε ο Τάσος Βάμβουκας στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Ο κ. Βάμβουκας τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι σοβαρό και θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να το συζητήσει εκτενώς, ωστόσο ο δήμαρχος πρότεινε θα τεθεί στα ημερήσιας διάταξης θέματα σε κάποιο επόμενο συμβούλιο, καθώς λόγω της βαρύτητάς του, δεν θα μπορούσε να τεθεί στα εκτός ημερήσιας διάταξης.

Ο κ. Βάμβουκας, τελικά απέσυρε το θέμα, προκειμένου να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Βάμβουκας:

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στην  συνεδρίαση της  19/9/2914 είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση υγρών καυσίμων στην περιοχή Πλατάνι της Σούδας  και στην συνεδρίαση της 19/3/2019 είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην αδειοδότηση μονάδας παραγωγής ενέργειας στην εν λόγω περιοχή για τους βάσιμους λόγους περαιτέρω επιβάρυνσης μιας κατοικημένης περιοχής, πλησίον της οποίας βρίσκεται ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Απτέρας. Η ένσταση κατά  της απόφασης της ΡΑΕ για την αδειοδότηση μονάδας παραγωγής ενέργειας,  που κατέθεσαν από κοινού Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Χανίων και ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, προφανώς αντιτίθεται στην λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας αλλά  δεν αντιτίθεται στην εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στην εν λόγω περιοχή σε αντίθεση στις μέχρι σήμερα αποφάσεις του Δ.Σ. Χανίων.

Το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να λάβει θέση κατά των εν λόγω εγκαταστάσεων στην συγκεκριμένη περιοχή και προτείνουμε την εξής απόφαση:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στην αδειοδότηση και λειτουργία  μονάδας  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Πλατάνι Σούδας, η οποία δεν προβλέπεται στο ισχύον χωροταξικό περιφερειακό πλαίσιο Κρήτης, σύμφωνα με την απόφαση 75/2015.

Επίσης η θέση της μονάδας δεν βρίσκεται ανάμεσα στους εγκεκριμένους ενεργειακούς κόμβους που προβλέπει το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Κρήτης και η αδειοδότησή της κρίνεται παράνομη.

Η εν λόγω αντίθεση στην αδειοδότηση μονάδας παραγωγής ενέργειας έχει εκφραστεί από το Δ.Σ. Χανιών με την απόφαση 154 της  19/3/2019.

Το Δ.Σ. Χανίων επίσης επαναβεβαιώνει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων  που είχε εκφραστεί με την απόφαση 714 της 19/9/2914.

Η περιοχή Πλατάνι Σούδας είναι μια περιοχή που βρίσκεται στον κόλπο της Σούδας που επιβαρύνεται με πλήθος εγκαταστάσεων, βρίσκεται πλησίον κατοικημένης περιοχής, πλησίον του σημαντικού αρχαιολογικού της Απτέρας, πλησίον της νησίδας της Σούδας που κατέστη επισκέψιμη μετά τα έργα του δήμου, είναι δίπλα στο φρούριο Ιτζεδίν κλπ. Είναι μια περιοχή με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και τουριστικής αξιοποίησης, όπως δείχνει η ανάπτυξη της κρουαζιέρας, οι αναπλάσεις που έγιναν και γίνονται στην περιοχή οι οποίες συνηγορούν σε αυτό. Επίσης υπάρχουν επί πλέον σοβαροί περιβαλλοντικοί λόγοι για την μη εγκατάσταση που είναι το κλειστό του κόλπου της Σούδας  δεν επιτρέπει την ανανέωση του αέρα και θα υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση με αέριους ρύπους.  Η εγκατάσταση δεξαμενών και εργοστασίου παραγωγής ενέργειας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Λαμβάνοντας επί πλέον υπ’ όψιν ότι προβλέπεται να τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία οι μονάδες  Λινοπεράματα στο Ηράκλειο και Ξυλοκαμάρα στα Χανιά, έρχεται από το παράθυρο η απειλή λειτουργίας μιας μονάδας με ανάλογη θέση με τις μονάδες που μπαίνουν σε εφεδρεία άρα για τα Χανιά είναι δώρο άδωρο.

Όχι μόνο δεν αποφεύγουμε τις δεξαμενές καυσίμων, αλλά προστίθεται στην ίδια περιοχή μια ακόμα οχλούσα δραστηριότητα αυτή του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας.

Η Σούδα δεν αντέχει άλλες οχλούσες δραστηριότητες και ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης να πάρει θέση και να αντιταχθεί στην αδειοδότηση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος».

Μοιράσου το άρθρο: