Εκδήλωση με θέμα “Εξορύξεις υδρογονανθράκων: Πολεμική απειλή και περιβαλλοντική καταστροφή” θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή (13/12) στις 7:30μμ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Ομιλητές θα είναι οι: Βατικιώτης Λεωνίδας, οικονομολόγος/δημοσιογράφος και Κεφαλάς Τάσος, μέλος κινηματικών πρωτοβουλιών για ζητήματα ενέργειας.


Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Τάσος Κεφαλάς, ανάφερε μεταξύ άλλων ότι οι εξελίξεις με την Τουρκία στο θέμα των εξορύξεων, συμβαίνουν την κατάλληλη στιγμή, για να αποδειχτεί ότι, όλα όσα λέγονται, η επικοινωνιακή προπαγάνδα για τον πλούτο, την ευημερία ή το δυνάμωμα της θέσης της χώρας μας στο διεθνές σκηνικό, δεν έχουν βάση. Αντιθέτως, αποδεικνύουν ότι η οικοπεδοποίηση ΚΑΙ των θαλασσών είναι μια αιτία διαρκών αναταράξεων, προκλήσεων και κινδύνων για την περιοχή.

Ο κ. Κεφαλάς πρόσθεσε ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του οικοπέδου νότια της Κρήτης, που αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε διαβούλευση, αναγνωρίζει ότι υπάρχει έλλειμμα και σημαντικό κενό γνώσης σχετικά με τους γεωκινδύνους της περιοχής: Δηλώνει άγνοια για τις επιπτώσεις στην γεωκοινωνία: τα κοράλλια, τα θαλάσσια θηλαστικά, την ιχθυοπανίδα. Λέει ότι σε περίπτωση ατυχήματος, η καταστροφή μπορεί να φτάσει μέχρι τη Λιβύη και την Τουρκία. Αλλά, αυτό τόνισε ο κ. Κεφαλάς, δεν φαίνεται ούτε να κλονίζει ούτε να ανησυχεί τους μελετητές και αυτούς που προωθούν τις εξορύξεις.

Μια πολύ σημαντική ιδιαιτερότητα στην υπόθεση των εξορύξεων, ειδικά αυτών που σχεδιάζονται στη νότια και Δυτική Κρήτη, είναι, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλά, τα μεγάλα βάθη της θάλασσας. Οι ίδιοι οι μελετητές αναφέρουν ότι για τις εξορύξεις σε πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη, της τάξης των 3.500 χιλιάδων μέτρων, η τεχνολογία δεν είναι ώριμη, πρέπει να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, εξήγησε ο κ. Κεφαλάς.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της κοινωνίας και των κινημάτων στο θέμα των εξορύξεων, ο κ. Κεφαλάς εκτίμησε ότι, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και ανάφερε σημαντικά παραδείγματα κινηματικής δράσης σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν αντίστοιχοι σχεδιασμοί.
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ χανίων ο κ. Τάσος Κεφαλάς:

Μοιράσου το άρθρο: