Ερώτηση σχετικά με το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης για τα σχολεία του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου Κισσάμου στα Χανιά, κατέθεσαν προς τους υπουργούς, Παιδείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών , οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω. Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο όπου στεγαζόταν τα δύο σχολεία κρίθηκε ακατάλληλο, μετά από σεισμό και στα τέλη Αυγούστου τοποθετήθηκαν 16 προκατασκευασμένες αίθουσες, ενώ είχαν ζητηθεί 23 για να καλυφτούν οι ανάγκες.

Η ερώτηση:

Επανερχόμαστε στην υπ’ αριθμ. 709/18.5.2020 ερώτησή μας για τα αναγκαία μέτρα στέγασης Ειδικότερα για το ΕΠΑΛ Κισσάμου, ύστερα από τον σεισμό του Νοέμβρη 2019 και αφού το κτίριο όπου στεγαζόταν κρίθηκε ακατάλληλο, τοποθετήθηκαν με καθυστέρηση στα τέλη Αυγούστου 16 προκατασκευασμένες αίθουσες, (14 για αίθουσες διδασκαλίας και 2 για Γραφεία), ενώ είχαν ζητηθεί 23 αίθουσες για να καλυφτούν οι ανάγκες.

Η έλλειψη των απαιτούμενων αιθουσών έχει ως αποτέλεσμα να χωριστούν κοντέινερ στα δύο και να στοιβάζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί σε ασφυκτικά μικρούς χώρους, αντίθετα σε κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο, σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν εργαστήρια, τα οποία είναι αναγκαία για την εκπαιδευτική διαδικασία, ιδιαίτερα σε ένα ΕΠΑΛ, ενώ ο όποιος σχεδιασμός για την εγκατάσταση στον ίδιο χώρο μεταλλικών κατασκευών όπου θα στεγαστούν τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ, βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο μελετών!

Επίσης, στο σχολείο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, δεν υπάρχουν στέγαστρα και περίφραξη, με αποτέλεσμα η σχολική κοινότητα να βρίσκεται εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες (ήλιο, βροχή, κ.λ.π.). Την ίδια στιγμή, και το ΓΕΛ Κισσάμου στεγάζεται σε κοντέινερ στον προαύλιο χώρο του 1ου Γυμνασίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία εκπαιδευτικών και μαθητών και τις όποιες επιπτώσεις έχει στη μορφωτική διαδικασία.

Η στέγαση των παραπάνω σχολείων σε κοντέινερ χαρακτηρίστηκε ως «προσωρινή» λύση, μέχρι να κατασκευαστεί κατάλληλο κτίριο. Ωστόσο, σε σχέση με την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου, εντείνεται η αγωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, αφού δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, πέρα από τις όποιες εξαγγελίες και την απόφαση κατεδάφισης του κτιριακού συγκροτήματος που κρίθηκε ακατάλληλο.

Οι αρμόδιοι φορείς (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος) ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, απέναντι στο επιτακτικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαζικών φορέων για την άμεση ανέγερση σύγχρονου και ασφαλούς σχολικού συγκροτήματος για τα σχολεία του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου Κισσάμου στα Χανιά.

Στην πραγματικότητα Κυβέρνηση, Δήμος Κισσάμου και Περιφέρεια Κρήτης είναι συνυπεύθυνοι που δεν έχει δοθεί ως σήμερα οριστική και μόνιμη λύση στο ζήτημα της σχολικής στέγης για τα δύο Λύκεια, όπως και για τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης σε κοντέινερ, που όχι μόνο δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών και δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει :
• Για να τοποθετηθούν αμέσως οι απαιτούμενες επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων στο ΕΠΑΛ Κισσάμου και να γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού.
• Να τοποθετηθούν περίφραξη και υπόστεγα για την ασφάλεια και την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από τις καιρικές συνθήκες

Μοιράσου το άρθρο: