Σε ανασκαφικές εργασίες που είναι απαραίτητες για την εκπόνηση μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του προμαχώνα Mocenigo, γνωστότερου ως «Πύλη της Αμμου» οφείλεται, σύμφωνα με την Αρχαιολογία, το κόψιμο των δέντρων που προκάλεσε προβληματισμό. Τα αρμυρίκια κόπηκαν προκειμένου να προχωρήσουν οι ανασκαφές στο υπόγειο του προμαχώνα που κάποτε στέγαζε τμήμα της Σχολής Χωροφυλακής.

Οι ανασκαφές γίνονται με σκοπό να αποκαλυφθούν τα δομικά στοιχεία του προμαχώνα προκειμένου να συνταχθεί η στατική μελέτη η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα ετοιμορροπίας που παρουσιάζει το μνημείο. Η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης συντάσσεται από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Η προκήρυξη για την σύνταξη της μελέτης είναι θέμα ημερών.

Ανακοίνωση της ΟικολογικήςΠρωτοβουλίας Χανίων:

Στο μεταξύ, η κοπή των δέντρων στο συγκεκριμένο λόφο, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης, προκάλεσε τη διαμαρτυρία της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων που σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «τα δέντρα, η σκιά κι η δροσιά είναι υπό διωγμό στα Χανιά».
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «στα Χανιά, ο καθένας έχει μια καλή δικαιολογία για να κόβει δέντρα δημιουργώντας νέες ερήμους στην πόλη, τη μια στο γήπεδο, αργότερα στη διάρκεια της καραντίνας στη Νικηφόρου Φωκά, τώρα στην Πύλη της Άμμου».


Φωτογραφίες: Κραχ Radio

Μοιράσου το άρθρο: