Παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δικαστηρίων, πραγματοποίησαν σήμερα Δευτέρα στις 09:30 το πρωί οι Δικαστικοί Υπάλληλοι των Χανίων, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων τους, οι οποίες συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα με δίωρη διακοπή της εργασίας τους. Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων, η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χανίων, Ελευθερία Νικολακάκη, έκανε λόγο για τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, υπενθυμίζοντας ότι προσλήψεις σε ικανό αριθμό έχουν να γίνουν από τον τελευταίο «μεγάλο» διαγωνισμό του κλάδου το 2001.

Η κ. Νικολακάκη ζήτησε κατανόηση για την όποια ταλαιπωρία και ευχαρίστησε για την  συμπαράσταση τόσο τους πολίτες όσο και τους δικηγόρους Χανίων και Ρεθύμνης.

Από σήμερα Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου έως και Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου θα συνεχιστούν, όπως είπε η κ. Νικολακάκη, οι καθημερινές επαναλαμβανόμενες δίωρες διακοπές εργασιών, κατά τις ώρες 09:00-11:00 π.μ. σε όλα τα Δικαστήρια της χώρας. Κατά το δίωρο αυτό οι δικαστικοί υπάλληλοι θα απέχουν από όλα τα καθήκοντά τους (Έδρες, εξυπηρέτηση κοινού και δικηγόρων).

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Δ.Υ.Ε., αποτιμώντας τις δύο πρώτες εβδομάδες των κινητοποιήσεων (από 10-21 Φεβρουαρίου 2020) και λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή όλων των Δικαστικών Υπαλλήλων της χώρας, αποφάσισε την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα, αφενός μεν με τη συνέχιση για μία ακόμα εβδομάδα των δίωρων διακοπών εργασιών, αφετέρου δε αναλαμβάνοντας μια σειρά από δράσεις, προκειμένου τα προβλήματα και αιτήματα των Δικαστικών Υπαλλήλων να δημοσιοποιηθούν και ο αγώνας τους να τύχει της ευρύτερης συναίνεσης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης φορέων και πολιτών.

 

Έτσι, παράλληλα με τις δίωρες διακοπές εργασιών, αποφασίστηκε και προγραμματίζονται: α)σε κεντρικό επίπεδο, συναντήσεις του Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε. με τους επικεφαλής όλων των εντός Κοινοβουλίου πολιτικών κομμάτων, με τις Δικαστικές Ενώσεις και με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και β)περιφερειακά (σε όλη τη χώρα), συναντήσεις των Δ.Σ. των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων με τους φορείς και παράγοντες της Αυτοδιοίκησης (Περιφερειάρχες, Δημάρχους),τους Δικηγορικούς Συλλόγους και τους Προϊσταμένους των Εφετειακών Περιφερειών.

 

Επίσης, αποφασίστηκε, ο προγραμματισμός εντός του Μαρτίου, 3ωρης Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων , κατά την διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί παράσταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την συμμετοχή του Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε. και των Δ.Σ. και φυσικών μελών των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων της Αττικής, ενώ κατά το χρονικό διάστημα της Στάσης Εργασίας, θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και παραστάσεις των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων στις έδρες των Περιφερειών.

 

Τέλος, για την καλύτερη επικοινωνία των προβλημάτων και αιτημάτων των Δικαστικών Υπαλλήλων ,αποφασίστηκε η διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου, απευθυνόμενου προς τους πολίτες.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι κύριοι λόγοι των κινητοποιήσεων των Δικαστικών Υπαλλήλων, όπως άλλωστε έχουν γνωστοποιήσει και με προγενέστερες ανακοινώσεις τους, είναι οι μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού σε συνδυασμό με την πολυετή καθυστέρηση ολοκλήρωσης διαγωνισμών πρόσληψης, η μη αναγνώριση από την πολιτεία των πολύ δύσκολων , ειδικών και ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας τους, οι ανεπαρκείς και ακατάλληλες κτηριακές υποδομές, η υποτυπώδης χρήση των νέων τεχνολογιών, που σωρευτικά όλα αυτά τα προβλήματα και πολλά ακόμα, λειτουργούν εις βάρος των πολιτών κατά την διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και της υγείας των ίδιων των εργαζομένων στα Δικαστήρια.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων η κ. Νικολακάκη:

Μοιράσου το άρθρο: