Χανιά: Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αποκορώνου: «Η ιδιωτικοποίηση των νερών φέρνει δίψα και μόλυνση»

Η ιδιωτικοποίηση των νερών φέρνει δίψα και μόλυνση, τονίζεται σε ανακοίνωση της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αποκορώνου, με αφορμή τη συζήτηση και τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής, για τα νερά της περιοχής. Παράλληλα προτείνεται η ίδρυση ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα, ο οποίος θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού, με έλεγχο της ποιότητάς του, με συντήρηση και καθαρισμό των πηγών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου ενάντια στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση και συγκεντρωποίηση των υδάτων στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης.

Η ανακοίνωση:

 ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Το νερό σαν φυσικός πόρος είναι σημαίνουσας σημασίας και για την ίδια τη ζωή αλλά και για την οικονομία.

Για το πρώτο δε μπορεί παρά να το απολαμβάνουν όλοι. Και όσοι ευρίσκονται κοντά στις πηγές και όσοι ευρίσκονται μακριά.

Από την άλλη καθημερινά όλο και περισσότερο αυξάνεται η κατανάλωσή του και ειδικά σε τουριστικές περιοχές που διπλασιάζονται οι κατοικούντες με τις αγροτοκτηνοτροφικές ανάγκες να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Σχετικά με το μέγα θέμα εμπλουτισμού των υδροφορέων να τονίσουμε ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα (δασοκαλύψεις ,αναδασώσεις καμένων, δέσμευση ποσοτήτων που χάνονται στη θάλασσα, δημιουργία φραγμάτων συγκράτησης των νερών του χειμώνα.

Οι μίξεις που δίνει ο ΟΑΚ ΑΕ στον Αποκόρωνα για καλλιέργειες αποδείχτηκαν επικίνδυνες σε υφαλμυρώσεις κατ αρχήν των εδαφών και εν συνεχεία των υδροφορέων, χωρίς επιστροφή.

Η καλλιέργεια του Αβοκάντο ευαίσθητου στα άλατα προβληματική που οδηγεί στην ξήρανση των δέντρων, μια θεωρούμενης δυναμικής καλλιέργειας.

Φαινόμενα ξήρανσης και στη Λίμνη του Κουρνα ζούμε περιοδικά και στο Βρυσιανό ποταμό αλλά και στους Αρμένους όπου και με παρέμβαση του ντόπιου παράγοντα εξασφαλίστηκε η ελάχιστη ποσότητα υδάτων που πρέπει να ρέει ελεύθερα στο Φυσικό περιβάλλον. Στον Κοιλιάρη τα πράγματα είναι καλύτερα αφού το Πολυτεχνείο ασχολείται πιο συστηματικά.

Από το 2011 και κάθε χρόνο ως το 2014υπάρχουν αποφάσεις και επιτροπές που για μας προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Παρά ταύτα εκδόθηκαν άδειες χρήσης, ΜΠΕ, και έγιναν εντάξεις κατασκευών δικτύων.

Όμως το μέγα θέμα παραμένει και βέβαια δε μπορεί να λυθεί με την υφιστάμενη κατάσταση.

Η ΕΕ των μονοπωλίων με την οδηγία 60/2000 έθεσε το πλαίσιο για τα νερά. Η οδηγία ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με το Ν.3199/2003 και πλέον διέπει το όλο ζήτημα.

Το νερό πλέον αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό. Η προτεραιότητα που τίθεται είναι η εξοικονόμηση της ζήτησης του νερού σε αντιδιαστολή με τη μεγιστοποίηση προσφοράς.

΄Ετσι λοιπόν δεν εστιάζει σε τεχνικά έργα και πολιτικές εμπλουτισμού των υπόγειων και επίγειων υδροφορέων ούτε σε θέματα προστασίας δασών ,δασοκάλυψη και αναδασώσεις.

Η προτεραιότητα χρήσης του νερού για ύδρευση σε αντίθεση με χρήσεις του νερού σε κλάδους παραγωγής , όπως των τροφίμων και της ενέργειας εξ ίσου απαραίτητους για τις κοινωνικές ανάγκες.

Εισάγει τη λεγόμενη αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων την ανάκτηση του κόστους για τις υπηρεσίες νερού, την προστασία των υδάτινων και χερσαίων οικοσυστημάτων.

Η αδιέξοδη αυτή διαχειριστική λογική των υφιστάμενων διαθέσιμων υδάτινων πόρων που φθίνουν συνεχώς, ενώ διευρύνονται οι κοινωνικές ανάγκες , οδηγούν στην αύξηση της τιμολόγησης του νερού και στον αστικό και κυρίως στον αγροτικό τομέα.

Αν λάβουμε υπόψη και την τιμολογιακή πολιτική της ιδιωτικοποιούμενης ΔΕΗ , αφού και η ενέργεια δεν είναι κοινωνικό αγαθό αλλά εμπόρευμα καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος.

Όλα αυτά τα θεωρούμε υποκριτικά αφού υπάρχουν τεχνολογίες και τεχνικές και για την εξοικονόμηση της κατανάλωσης, αλλά και περισυλλογής του βρόχινου ύδατος, την εξαφάνιση των απωλειών στα δίκτυα και την ανακύκλωση.

Είτε λοιπόν ΟΑΚ ΑΕ είτε ΔΕΥΑΑ ΑΕ η τιμή του νερού θα αυξάνεται , θα εξαρτάται και από την τιμολόγηση της ΔΕΗ αλλά και τις προωθούμενες ΣΔΙΤ στον κατασκευαστικό και γιατί όχι στον καταναλωτικό τομέα, που θα επιβαρύνει πολλαπλά τον μικρομεσαίο καταναλωτή. Το πρόβλημα είναι μια χαρά «δεμένο» απ όλες τις πλευρές και τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων που όλοι βλέπουμε και φοβόμαστε αλλά δεν αντιμετωπίζουμε καίρια.

Μια χαρά επίσης δένει και με τις επιλογές της ΚΑΠ στη συγκεντρωποίηση κεφαλαίου και γης στον αγροτικό τομέα, αλλά και με τις επιταγές του ΠΟΕ για

αύξηση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων προς τις κοινοτικές χώρες σε αντάλλαγμα την απρόσκοπτη εισαγωγή κοινοτικών βιομηχανικών εμπορευμάτων.

Στην ίδια λογική των ιδιωτικοποιήσεων και η κατάργηση της ΥΕΒ που κατέγραφε τις ροές και ποσότητες των υδάτων όλο το χρόνο.

Επίσης στην ίδια λογική κινείται η ίδρυση και οργάνωση προτύπων οικολογικών αγροκτημάτων και η εφαρμογή «κωδίκων ορθής γεωργικής πρακτικής « σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Και η λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει » στην πράξη νομιμοποιεί τη ρύπανση, την αγοραπωλεί και μεταθέτει το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων σε λαϊκά στρώματα.

Η πρόταση της πλειοψηφίας «να εκμεταλλευτεί» τη δυνατότητα του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1 για επιχειρηματική δράση του Δήμου μας βρίσκει αντίθετους.

Ο πολίτης που φορολογείται σε απίστευτο βαθμό ( το 75% της φορολογίας προέρχεται από τα λαικά στρώματα), θα πρέπει επίσης να ξαναπληρώσει παροχές και υπηρεσίες που θα έπρεπε να απολαμβάνει δωρεάν , και που σε τελική ανάλυση η επιχειρηματικότητα αυτή λειτουργία σαν ΝΤΙΛΕΡ του μεγάλου κεφαλαίου .

Με τη λογική της ανταποδοτικότητας ξανά ο κάτοικος απολαμβάνει παροχές που έχει ξαναπληρώσει 100% και τίποτε παραπάνω. Οι αναπτυξιακοί νόμοι ,οι φοροκλοπές, οι φοροαπαλλαγές και οι επιχορηγήσεις λειτουργούν για τους λίγους και εκλεκτούς του συστήματος.

Η εξυγίανση των πηγών θα πρέπει να σχεδιαστεί κεντρικά και κατά λεκάνη απορροής με τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό και για όλους τους οικισμούς δεδομένου ότι τα ασβεστολιθικό μας πτερώματα είναι διαπερατά, κι όχι ΕΕΛ μικρής δυνατότητας

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων ,του άχρωμου χρυσού όπως λέτε ή του κοιμώμενου γίγαντα θα πρέπει να γίνει με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο, μόνο που αυτά προϋποθέτουν συνταγματική κατοχύρωση όπως και τις άμεσα συνδεδεμένης ενέργειας ως κοινωνικών αγαθών .

Το πρόβλημα ποιος έκανε το αβγό την κότα ή η κότα έκανε το αβγό πρέπει να το λύσουμε για να εξασφαλίσουμε τις 11 χρηματοδοτήσεις που προτείνει η πλειοψηφία .

Με τη μείωση της χρηματοδότησης περί τα 67% μείωση σε σχέση με τα δεδομένα του 2009;Οι οφειλόμενοι και θεσμοθετημένοι πόροι των Δήμων δεν

αποδίδονται .Τα ποσά είναι τεράστια και από την ένταξη στο Ευρώ αλλά και με τις απώλειες των αποθεματικών. Δυστυχώς και οι Δήμοι τα ξέχασαν και η ΚΕΔΕ τα διέγραψε.

Οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων καλά κρατούν και το παρατηρητήριο αστυνομεύει και απορρίπτει στην κατά τα άλλα αυτοδιοίκηση.

Ας μην ξεχνάμε και η επικουρικότητα και η εγγύτητα ξελασπώνουν το κεντρικό κράτος και οι αρμοδιότητες χωρίς πόρους καλά κρατούν.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση το νερό αποτελεί σημαντικό φυσικό πόρο, κοινωνικό αγαθό αναγκαίο για τη ζωή και την οικονομία. Πρέπει να χορηγείται στο λαό αδάπανα.

Γι αυτό χρειάζεται η ίδρυση ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα, ο οποίος θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού, με έλεγχο της ποιότητάς του, με συντήρηση και καθαρισμό των πηγών από τις αρμόδιες υπηρεσίες,

Η αξιοποίηση του νερού να σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να ελέγχεται με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία .Τοπικισμοί και διαφοροποιήσεις κοινωνικών ομάδων των μκιρομεσαίων λαικών στρωμάτων δε χωρούν.

Παράλληλα ζητάμε άμεσα από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου ενάντια στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση και συγκεντρωποίηση των υδάτων στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης. Για το θέμα της ποιότητας, ποσότητας – εμπλουτισμού των πηγών καθώς και την συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί Δημόσιο αγαθό, (όπως και η ενέργεια ) και δεν ιδιωτικοποιείται, δεν εμπορευματοποιείται είτε από Δημοτική Επιχείρηση πόσο δε μάλλον από τον ΟΑΚ που είναι πλέον Ανώνυμη εταιρία και λειτουργεί με τα λεγόμενα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (χαράτσια στο λαό).

Η ιδιωτικοποίηση των νερών φέρνει δίψα και μόλυνση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος