Στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, για την Δευτέρα και την Τρίτη αναμένονται γενικά καλές καιρικές συνθήκες στην Κρήτη με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες (πιθανότητες για περιορισμένη τοπική βροχόπτωση σε βόρειες ορεινές κυρίως περιοχές υπάρχει μόνο για την Τρίτη το μεσημέρι),σύμφωνα με την πρόγνωση του μετωρολόγου Μανώλη Λέκκα. Οι άνεμοι θα διατηρήσουν Δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φθάνουν τα 3 – 4 Μποφώρ, τοπικά έως και τα 5 Μποφώρ, ενω η θερμοκρασία σε επιπεδα εποχής με ελάχιστη στους 17 βαθμούς Κελσίου και μέγιστη στους 25 βαθμούς Κελσίου , κατά μέσο όρο.
Αλλαγή όμως στο σκηνικό του καιρού αναμένεται για την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου με βροχές, μεγάλη πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες και πρόσκαιρη ενίσχυση των Νοτίων ανέμων (κυρίως σε βόρειες περιοχές του νησιού). Λόγω των Νοτιάδων τα περισσότερα φαινόμενα αναμένονται να εκδηλωθούν στα νότια της Κρήτης, (πιθανά σε αποκατάσταση των ελλειμματικών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στα νότια απο την πρόσφατη κακοκαιρίας που έπληξε περισσότερο τις βόρειες περιοχές του νησιού).
Η εκδήλωση των καιρικών φαινομένων αναμένεται να είναι σύντομη και ξεκινώντας το πρωί απο τα δυτικά τμήματα της Κρήτης θα κινηθεί στη διάρκεια της ημέρα πολύ γρήγορα προς τα ανατολικά και θα ολοκληρώσει το πέρασμα της μέχρι τις βραδυνές ώρες της Τετάρτης. Πιθανά από Πέμπτη να επικρατήσουν συνθήκες περιορισμένης αστάθειας με τοπικά ίσως φαινόμενα αλλά χωρίς ιδιαίτερη ένταση.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 19 – 23 Οκτ. 2020-10-24

Σημαντικά ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Κρήτη στην πρόσφατη κακοκαιρία η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου και ολοκλήρωσε τον κύκλο της την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας. Όπως σημειώνει, ιδιαίτερα επλήγησαν περιοχές του βορείου άξονα του νησιού, όπου εκεί σημειώθηκαν και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, κυρίως από την εκδήλωση τοπικών καταιγίδων οι οποίες μάλιστα έδωσαν μεγάλη ένταση σε λίγο χρονικό διάστημα (ραγδαιότητα). Ως συνέπεια αυτής της έντασης ήταν να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως σε αστικές περιοχές ενώ σε πολλές περιοχές παρασύρθηκαν φερτά υλικά και σημειώθηκαν και περιορισμένες κατολισθήσεις.

 

Στην έναρξη της τρέχουσας κακοκαιρίας, ξημερώματα της Τρίτης 20 Οκτωβρίου, από καταιγίδα σημειώθηκε σημαντική χαλαζόπτωση στην ευρύτερη ζώνη Πλατανιά με πόλη Χανιών προκαλώντας σημαντικά προβλήματα κυρίως σε αγροτικές καλλιέργειες.

Πολλαπλάσια σημαντική όμως ήταν η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή των Μαλίων, της Χερσονήσου Ηρακλείου, προκαλώντας τον σχηματισμό στρώματος πάγου στο έδαφος και βέβαια πολύ σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες, πιθανά και σε πολλές άλλες υπαίθριες εγκαταστάσεις.

Στην τρέχουσα κακοκαιρία σημειώθηκαν μεν αξιόλογα ύψη βροχής, εκτιμώ όμως τα μη αναμενόμενα, συγκριτικά με τις πεδινές ζώνες.

Στη συνέχεια εμφανίζονται τα συνολικά βροχομετρικά στοιχεία, ανά νομό, από το δίκτυο των διαθέσιμων μετ. σταθμών στο νησί μας από την ΕΜΥ, το ΕΑΑ, Δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς καθώς και από ερασιτέχνες οι οποίοι επιτελούν ένα σπουδαίο έργο καταγραφής όλων αυτών των δεδομένων.

Μοιράσου το άρθρο: