Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων πραγματοποιούν στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης οι εκπαιδευτικοί του νομού, που αντιδρούν στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας με τον νέο νόμο. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί προχωρούν σήμερα σε αποχή από τη διόρθωση των γραπτών των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Το υπουργείο παιδείας «αξιοποίησε» την πανδημία, ώστε να προσαρμόσει αυτό που λέμε δημόσιο σχολείο και εκπαίδευση, στις ανάγκες της αγοράς, τόνισε ο κοινωνικός επιστήμονας, μέλος του Δ.Σ. και πρώην πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Βασίλης Λιόντος, προσθέτοντας ότι το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης κατεδαφίζεται και τα σχολεία από το Σεπτέμβριο θα θυμίζουν εξεταστικό κάτεργο για τους μαθητές και στρατώνα για τους εκπαιδευτικούς.

Η φοβία για τις κοινωνικές επιστήμες δεν είναι καινούργιο φαινόμενο τόνισε από την πλευρά του ο εκπαιδευτικός κοινωνικών επιστημών, μέλος του σωματείου της ΕΛΜΕ, Σάμυ Αλεξανδρίδης. Συνδέεται με όσους θεωρούν ότι η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι ένας αυταρχικός θεσμός και ότι η κριτική σκέψη και η ανάλυση δεν χωράνε στο εκπαιδευτικό σύστημα.

14 μαθήματα εξαφανίζονται από τα Λύκεια, και εξοβελίζονται οι ειδικότητες ΠΕ08 (Καλλιτεχνικών), ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), ΠΕ80 (Οικονομίας) και ΠΕ81 (Πολιτικών Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων) από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξαιτίας του νέου ωρολογίου προγράμματος, τόνισε από την πλευρά του ο πολιτικός υπομηχανικός, της κατηγορίας ΠΕ 81, Νεκτάριος Ξανθουδάκης. «Παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, στο οποίο αναφέρεται ότι η τέχνη, η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες. Η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του κράτους» πρόσθεσε ο κ. Ξανθουδάκης.

«Με την κατάργηση των συγκεκριμένων μαθημάτων οι μαθητές δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη γνώση που θα τους στηρίξει ως πολίτες να κατανοούν τι γίνεται, αλλά και να παίρνουν τα εφόδια για να παρέμβουν στη διαμόρφωση της ζωής τους», τόνισε η κοινωνιολόγος, υπεύθυνη των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων και πρόεδρος στην Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Χανίων του Συλλόγου Ελλήνων κοινωνιολόγων, Αρετή Μαρματάκη.

«Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας αυτή τη στιγμή που υποφέρει από την ανεργία» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Γιάννης Κυριακάκης και πρόσθεσε ότι «το ψωμί το δικό τους δεν το τρώνε οι εκπαιδευτικοί, ούτε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τρώνε το ψωμί των εκπαιδευτικών. Ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός, όπως και ένας ξενοδοχοϋπάλληλος βγάζουν σε ένα ολόκληρο χρόνο όσα θα πάρει για ένα επεισόδιο η Κάτια Ζυγούλη για εκπομπή μόδας στην ΕΡΤ, ή όσο κοστίζουν δύο παγκάκια του Κ. Μπακογιάννη στην Πανεπιστημίου» υποστήριξε ο κ. Κυριακάκης. Και η σχετικοποίηση των αντικειμένων και η ομαδοποίηση των ειδικοτήτων, τα τελευταία χρόνια, έχουν ένα σκοπό: να γίνει φθηνότερος ο εκπαιδευτικός, φθηνότερο το σχολείο και πιο «εύχρηστο» το προσωπικό. «Επιδιώκουν ένα σχολείο της αμάθειας και της παραγωγής φτηνού εργατικού δυναμικού» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων.
Ακούστε τη συζήτηση:

Ακούστε τη συζήτηση:

Μοιράσου το άρθρο: