Η Θεατρική Ομάδα του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χανίων παρουσιάζει το έργο του Μάικ Κένι «Το Αγόρι με τη βαλίτσα» σε μετάφραση-διασκευή Ξένιας Καλογεροπούλου. Οι παραστάσεις θα δοθούν αύριο Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15/6, στις 9 το βράδυ, στο θέατρο Δημήτρης Βλησίδης. Η είσοδος στην παράσταση είναι με κοινωνικό εισιτήριο – τρόφιμα για την Κοινωνική Κουζίνα. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Κι αν ήσουν εσύ;», ενός προγράμματος για την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση βιωματικών δραστηριοτήτων και τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.
Λίγα λόγια για το έργο:
Ένα νεαρό αγόρι που ζει κάπου στη Μέση Ανατολή ονειρεύεται παραμυθένια ταξίδια σαν του Σεβάχ του Θαλασσινού. Όταν ξεσπά πόλεμος, ο μικρός Ναζ ξεκινά το δικό του διαφορετικό ταξίδι. Διασχίζει ερήμους, χιονισμένα βουνά και αφρισμένες θάλασσες με μόνη συντροφιά την Κρίσια, ένα κορίτσι που ακολουθεί κι αυτό την ίδια διαδρομή, ώσπου να φτάσει στο Λονδίνο και να συναντήσει τον μεγαλύτερο αδερφό του, έχοντας στη βαλίτσα του μοναδικό όπλο τις ιστορίες του. Είναι όμως το Λονδίνο ο προορισμός που είχε ονειρευτεί;

Σημείωμα του συγγραφέα Mike Kenny για το έργο:
«Τον καιρό που έγραψα Το Αγόρι με τη βαλίτσα δεν φανταζόμουν ότι βρισκόμασταν στην αρχή αυτού που θα γινόταν η μεγάλη ιστορία της εποχής μας. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για καινούρια ιστορία, έτσι δεν είναι; Εδώ και χιλιάδες χρόνια, άνθρωποι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή την πανώλη ή τη φτώχεια. Οι γονείς μου και οι παππούδες μου αναγκάστηκαν να φύγουν. Οι προηγούμενες γενιές, δεν γνωρίζω. Στο γύρισμα του 21ου αιώνα, είχα την αίσθηση ότι άκουγα από όλες τις μεριές: «Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται χωρίς να έχουν τίποτα…». Όχι, δεν έρχονται χωρίς να έχουν τίποτα. Ακόμη κι αν έρχονται με άδεια χέρια, έρχονται με τις ιστορίες τους, τα τραγούδια τους, τα φαγητά τους, τον πολιτισμό τους και μπορούν να κάνουν πιο πλούσιο τον τόπο όπου φτάνουν, εάν τους επιτραπεί. Ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στη θέση τους. Είναι η ιστορία της ανθρωπότητας σε αυτόν πλανήτη.
Στις μέρες μας, οι Έλληνες είναι η εμπροσθοφυλακή στην εισροή των προσφύγων και πολλοί από αυτούς έχουν επιδείξει γενναιοδωρία πνεύματος, που αποτελεί παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Είμαι περήφανος που συμμετέχω με τον δικό μου τρόπο και θα ήμουν ακόμη πιο περήφανος εάν το έργο μου γινόταν μέρος της συζήτησης.»
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Μάικ Κένι
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τακτικάκης, Γεωργία Μάρκου
σε συνεργασία με την υπόλοιπη θεατρική ομάδα
Φωτογραφία: Γιάννης Σπινθουράκης
ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)
Ναζ: Σωκράτης Abou Hojili
Πατέρας: Νεκτάριος Ελληνιτάκης
Αφήγηση Ναζ: Γεωργία Μάρκου
Μητέρα, Γριά: Ευτυχία Μπολιεράκη
Λαθρέμπορος, Άνθρωπος στο λιμάνι: Απόστολος Ανδρεαδάκης
Οδηγός, Γέρος: Κώστας Κωστίδης
Κρίσια: Αργυρένια Σπινθουράκη
Επιβάτης Α, Βοσκός: Στέφανος Κατάκης
Επιβάτης Β, Έμπορος: Χρήστος Παπαδάκης
Στρατιώτης Α: Γιάννης Χαρκοφτάκης
Στρατιώτης Β, Ναύτης: Στράτος Μαραγκουδάκης
Αδερφός: Δημήτρης Χασαπάκης
Συνδιοργάνωση: Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ, Άνοιξη Καλλιτεχνικής Δημιουργίας 2018
Σήμερα, στο στούντιο της ΕΡΤ Χανίων, βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί του Εσπερινού ΕΠΑΛ, Γεωργία Μάρκου, Χρήστος Παπαδάκης, Βαγγέλης Ψωματάκης και η μαθήτρια Αργυρώ Σπινθουράκη.
Ακούστε τη συζήτηση:

Μοιράσου το άρθρο: