Η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση Μελέτης προστασίας και ανάδειξης της Ι. Μ. Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, υπογράφτηκε το πρωί της Δευτέρας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην ιστορική Μονή. Η σύμβαση υπογράφεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Η Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού 241.800,00 ευρώ, συνυπογράφτηκε από την Υπουργό Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Επίσκοπο Δορυλαίου και καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Δαμασκηνό Λιονάκη και τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, καθώς και από την Αμαλία Κοτσάκη αναπληρώτρια. καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης και επιστημονική υπεύθυνη του έργου.

Αντικείμενο της Σύμβασης, που θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών, είναι η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος υπό τον τίτλο:
«Διερεύνηση δυνατοτήτων προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης κτηρίου πρώην Ιερατικής Σχολής καθώς και των παρακείμενων ερειπωμένων κτισμάτων κατοικιών στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στα Χανιά Κρήτης μαζί με τον Περιβάλλοντα χώρο τους».
Το έργο προβλέπει:
-την αποκατάσταση και νέα χρήση της Ιερατικής Σχολής που έχει εγκαταλειφθεί και ερειπώνεται.
-την αποκατάσταση των ερειπωμένων κατοικιών (5 ή 6 κατοικίες) εκτός της Ιεράς Μονής και η μετατροπή τους σε ξενώνες, καθώς επίσης και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου τους.
Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το έργο, θα είναι έτοιμο, σύμφωνα με τις προβλέψεις σε 18-24 μήνες. Το κτήριο της Ιερατικής σχολής είναι 1150 τμ, και εκτιμάται ότι το κόστος ανακατασκευής του θα είναι αρκετά μεγάλο.

Μοιράσου το άρθρο: