Αρκετά προβλήματα προκαλεί η κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ώρες και το νομό Χανίων. Σε ισχύ βρίσκεται η απαγόρευση του απόπλου των πλοίων από και προς τα λιμάνια της Κρήτης λόγω των ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν τα 10 μποφόρ.
Η συνεχιζόμενη βροχόπτωση και τα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να ενταθούν προς το βράδυ, έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα σε δρόμους και σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην οδό Μακεδονίας στα Λιβάδια, στις Μουρνιές, στον Βλητέ, στην Λεωφόρο Σούδας και κατά μήκος των βόρειων περιοχών.
Προσοχή χρειάζεται και σε όσους κινούνται στο επαρχιακό δίκτυο για την πιθανότητα κατολισθήσεων στο οδόστρωμα. Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία νωρίτερα κλήθηκε για την άντληση υδάτων από δύο σπίτια στα Περβόλια.

Σε ετοιμότητα ο Δήμος:

Σε 24ωρη λειτουργία έχει τεθεί από σήμερα, Τετάρτη 13/2/2019, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, το νυχτερινό καταφύγιο αστέγων του Δήμου Χανίων. Μάλιστα, η 24ωρη λειτουργία της δομής θα παραταθεί έως και το Σάββατο 16/2/2019.

Παράλληλα, το ΚΑΠΗ Παλιάς Πόλης (Δασκαλογιάννη 62) θα παραμένει ανοικτό έως την Παρασκευή 15/2/2019, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ.

Από το Δήμο Χανίων συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr. Πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας με Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας & Πυροσβεστικού Σταθμού Δήμου Χανίων: 28213 41799, 2821341681.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού
Με αφορμή το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης της ΕΜΥ για έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη, από σήμερα Τετάρτη 13-02 έως την Παρασκευή 15-02, το τμήμα πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, προειδοποιεί τους πολίτες προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Σύμφωνα με την πρόγνωση, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, οι καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

“Συνιστούμε στους πολίτες να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας κατά την διάρκεια των φαινομένων
Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων
Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
Μην περνάτε δρόμους στα σημεία που τους διασχίζουν χείμαρροι κατά την διάρκεια του φαινομένου”
Ακούστε τι δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Γιάννης Βερυκοκίδης:

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα διατηρηθούν και τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων, ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας. Μερική εξασθένηση και ύφεση των φαινομένων αναμένεται από την Κυριακή, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα:

Μοιράσου το άρθρο: