Χανιά: Στην Ανατολική Τάφρο από σήμερα μέχρι το Σάββατο η «Φαίδρα». Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ στην ΕΡΤ Χανίων(audio)

Στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά θα παρουσιαστεί σήμερα Πέμπτη, αύριο Παρασκευή και το Σάββατο, 8-9 και 10 Αυγούστου, στις 9:30 το βράδυ, η παράσταση Φαίδρα, η κλασική τραγωδία του Ρακίνα, από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Πρόκειται, όπως είπε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ και σκηνοθέτρια του έργου, Έφη Θεοδώρου, για το αριστούργημα του γαλλικού 17ου αιώνα, που αντλεί τις πηγές του από τον Πλούταρχο και τον Βιργίλιο και εμπνέεται το θέμα του από τα έργα Ιππόλυτος του Ευριπίδη και Φαίδρα του Σενέκα. Η παράσταση ξεκίνησε το ταξίδι της από το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιουλίου.
Χανιά: Στην Ανατολική Τάφρο από σήμερα μέχρι το Σάββατο η «Φαίδρα». Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ στην ΕΡΤ Χανίων(audio)
Σχολιάζοντας το γεγονός της συμπαραγωγής της παράστασης, από το ΔΗΠΕΘΕΚ και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, η κ. Θεοδώρου διευκρίνισε ότι στους στόχους της νέας καλλιτεχνικής διεύθυνσης είναι, βεβαίως, το θέατρο να επιτελέσει τον προγραμματικό του ρόλο. Να είναι δηλαδή το θέατρο όλης της Περιφέρειας Κρήτης, με παραστάσεις στην ενδοχώρα του νησιού και άνοιγμα στους νέους, αλλά με επέκταση της δράσης του στο κέντρο και γιατί όχι, όπως είπε, και στο εξωτερικό. Το ΔΗΠΕΘΕΚ, σύμφωνα με την κ. Θεοδώρου, μπορεί να γίνει μοχλός πολιτιστικός και προς εξαγωγή. Το άνοιγμα και τις συνέργειες με διάφορους φορείς θα τις επιδιώξει οπωσδήποτε το ΔΗΠΕΘΕΚ στο μέλλον, τόνισε η κ. Θεοδώρου και πρόσθεσε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί μπορεί να δέχεται κριτική γι’ αυτό, το Δημοτικό Θέατρο της Κρήτης, αφού μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργούνται νέες δυνατότητες.
Από τις παραστάσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα, προκύπτει, όπως ανάφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ, ότι το κοινό έχει υποδεχτεί με ενθουσιασμό το έργο. Ο κόσμος αγκιστρώνεται στην παράσταση και παρακολουθεί με σοβαρότητα και μεγάλο ενδιαφέρον, πρόσθεσε η κ. Θεοδώρου.

http://greekfestival.gr/festival_events/faidra/

Η παράσταση έχει ήδη «ανέβει» στα Νωπήγεια, στο Κολυμπάρι , στην Κάντανο και στον Εμπρόσνερο, ενώ μετά το θέατρο της Ανατολικής θα παρουσιαστεί στην Κρήτη σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Κυριακή 11/8/2019 – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΛΑΖ ΕΟΤ – ΩΡΑ 21:30

Δευτέρα 12/8/2019 – ΡΕΘΥΜΝΟ – ΘΕΑΤΡΟ «ΕΡΩΦΙΛΗ» ΦΟΡΤΕΤΖΑ – ΩΡΑ 21:30

Τρίτη 13/8/2019 – ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» – ΩΡΑ 21:30
Χανιά: Στην Ανατολική Τάφρο από σήμερα μέχρι το Σάββατο η «Φαίδρα». Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ στην ΕΡΤ Χανίων(audio)
Λίγα λόγια για το έργο:

Ο άνομος έρωτας της Φαίδρας για τον Ιππόλυτο, τον γιο του συζύγου της Θησέα, ζωντανεύει μέσα από τη νέα μετάφραση του ποιητή και μεταφραστή Στρατή Πασχάλη, που αποδίδει μέσα από μια γλώσσα σύγχρονη τη μορφολογία του πρωτότυπου έργου με μέτρο και ομοιοκαταληξία, όσο το δυνατόν πιο πιστά στις τονικότητες και τους ρυθμούς του.
Χανιά: Στην Ανατολική Τάφρο από σήμερα μέχρι το Σάββατο η «Φαίδρα». Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ στην ΕΡΤ Χανίων(audio)
Η νέα αυτή μετάφραση, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, αναδεικνύει τη μουσικότητα του πρωτότυπου κειμένου και επιτρέπει μια νέα δραματουργική, σκηνοθετική και ερμηνευτική προσέγγιση του έργου με έμφαση στο διάλογο ανάμεσα στη μουσική των γλωσσών. Θραύσματα του κειμένου θα ακουστούν ηχογραφημένα στα γαλλικά από ηθοποιούς που ανήκουν στην πρωτοπορία της σύγχρονης γαλλικής σκηνής: Valérie Dréville, Matthieu Sampeur, Cédric Eeckhout, Mélodie Richard, François Loriquet, Farida Rahouadj κ.ά.

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης • Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου • Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη • Κοστούμια: Άγγελος Μέντης • Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής • Κίνηση: Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης • Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος • Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλιάνα Καλαδάμη • Βοηθός κινησιολόγου: Μυρτώ Δελημιχάλη • Χειριστής ήχου: Gary Salomon

Παίζουν: Μαρία Σκουλά(Φαίδρα), Γιάννος Περλέγκας(Θησέας), Γιάννης Παπαδόπουλος (Ιππόλυτος), Μαριάννα Δημητρίου(Οινώνη), Γιωργής Τσαμπουράκης(Θηραμένης), Πηνελόπη Τσιλίκα(Αρικία), Ελένη Μπούκλη(Ισμήνη/Πανόπη)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το έργο βασίζεται στο γνωστό μύθο του Ιππόλυτου και της Φαίδρας, που έχει συγκινήσει λογοτέχνες και τραγικούς ποιητές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τον Ευριπίδη και τον Σενέκα ως τη Σάρα Κέιν. Σε αντίθεση με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, η τραγωδία του Ρακίνα (1677) εστιάζει στο πρόσωπο της ερωτοχτυπημένης Φαίδρας, μητριάς του Ιππόλυτου, και στο βίωμα της ερωτικής απόρριψης. Στην αρχή του έργου, ο Ιππόλυτος, εκμεταλλευόμενος την απουσία του πατέρα του, Θησέα, σχεδιάζει να το σκάσει με την Αρικία, κόρη αντίπαλου οίκου, την οποία σκοπεύει να παντρευτεί. Στο μεταξύ η Φαίδρα εκμυστηρεύεται στην τροφό της, Οινώνη, τον έρωτά της για τον Ιππόλυτο, ενώ λίγο αργότερα η είδηση του θανάτου του Θησέα την ωθεί να κάνει εξομολόγηση και στον ίδιο τον Ιππόλυτο ο οποίος όμως την αποκρούει με ψυχρότητα.

Χανιά: Στην Ανατολική Τάφρο από σήμερα μέχρι το Σάββατο η «Φαίδρα». Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ στην ΕΡΤ Χανίων(audio)Τα πάντα ανατρέπονται όταν η είδηση του θανάτου του Θησέα αποδεικνύεται ψευδής και ο βασιλιάς επιστρέφει στην πόλη. Ελπίζοντας να προλάβει την καταστροφή της κυράς της, η τροφός λέει στον βασιλιά ότι ο Ιππόλυτος αποπειράθηκε να βιάσει τη μητριά του. Αντιμέτωπος με τον πατέρα του, ο Ιππόλυτος φανερώνει τον έρωτά του για την Αρικία, ενώ συγχρόνως αρνείται να εκθέσει τη Φαίδρα. Εξόριστος και κουβαλώντας την κατάρα του πατέρα του, ο Ιππόλυτος κατακρημνίζεται από το άρμα του. Εντέλει, η Φαίδρα αποκαλύπτει την αλήθεια και κατόπιν αυτοκτονεί. Το έργο τελειώνει μέσα σε ατμόσφαιρα θλίψης και εξιλέωσης: έχοντας καταστρέψει τον οίκο του, ο Θησέας λαμβάνει υπό την προστασία του την Αρικία, τιμώντας έτσι τη μνήμη του νεκρού γιού του.

Ηλεκτρονική Προπώληση: εδώ

Εισιτήρια από 10€

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων η κ. Θεοδώρου:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος