Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν οι δάσκαλοι των Χανίων, την Πέμπτη 3/9 στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Χανίων ζητούν μεταξύ άλλων να καλυφθούν άμεσα όλες οι λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων και να γίνεται μάθημα με έως 15 μαθητές ανά τμήμα. Το ΔΣ του Συλλόγου, κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας 11 με 2 το μεσημέρι.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η 1η Σεπτεμβρίου βρήκε την νέα σχολική χρονιά εν μέσω της όξυνσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν από την 14η του μηνός κανονικά με πλήρη σύνθεση υποκρινόμενοι ότι δεν συμβαίνει τίποτα.
Σχεδόν τρεις μήνες θα έχουν περάσει όταν θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, όμως η κυβέρνηση συνεχίζει ως απλά να παρατηρεί την πανδημία να εξελίσσεται χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό. Κατ’ επανάληψη ακούσαμε από κυβερνητικά και επιστημονικά χείλη ότι ο συγχρωτισμός είναι βασικός παράγοντας μετάδοσης του κορωνοϊού και υπήρξε αυστηρό πλαίσιο προς τους πολίτες, ξεκαθάριζαν όμως ότι δεν βλάπτονται οι μαθητές στο σχολείο.
Ούτε μία νομοθετική πράξη δεν πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση για την μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Η υπουργός Παιδείας εμμένει στην αντίληψη ότι η ορθότερη επιλογή στη δεδομένη χρονική συγκυρία ήταν και είναι η αύξηση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στους 25. Όταν χώρες όπως, η Γερμανία, η Ισπανία , η Ιταλία παίρνουν μέτρα που έχουν να κάνουν με την μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, την πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών, την αυστηρή τήρηση αποστάσεων εντός των τάξεων, στην Ελλάδα ο στόχος είναι η εξοικονόμηση κονδυλίων και η έκθεση σε κίνδυνο τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. Μια σχολικής αίθουσα μπορεί να δεχθεί μέχρι και 25 μαθητές όταν απαγορεύεται οποιαδήποτε συνάθροιση μεγαλύτερη των 9 ατόμων.
Οι 21.065 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν κατέστησαν εφικτό να καλύψουν τα κενά.
Οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμενοι τις θέσεις του κλάδου λαμβάνοντας υπόψιν μας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την ασφάλεια των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας. Υπερασπιζόμαστε το ανοιχτό, δημοκρατικό σχολείο για όλους που προτάσσει η Παιδαγωγική Επιστήμη και απαιτούμε:
• Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 15 για μορφωτικούς και υγειονομικούς λόγους.
• Υποχρεωτική παρουσία των μαθητών στο σχολείο εκτός όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
• Διεύρυνση του θεσμού της κατ’ οίκον διδασκαλίας για τους μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
• Αυστηρά μέτρα προστασίας και τήρηση πρωτοκόλλων για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
• Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους.
• Κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών
• Μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
• Εξασφάλιση αναγκαίων αδειών για εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
• Ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας
• Κάλυψη όλων των αναγκών σε π[προσωπικό καθαριότητας
• Μονιμοποίηση προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.
• Καμία κάμερα σε σχολική τάξη. Στηρίζουμε την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία αποχή από την χρήση τους εντός της σχολικής τάξης».

Μοιράσου το άρθρο: