Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα και θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη ο οποίος βρέθηκε χθες στο Ηράκλειο όπου και συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παράγοντες της Κρήτης και δημάρχους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο θα έχει τεράστιο όφελος για το νησί, τη χώρα και το περιβάλλον, ενώ οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου θα είναι έτοιμες μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός αναφερόμενος στη Μικρή Διασύνδεση δήλωσε πως το έργο βρίσκεται σε φάση κατασκευής, αφορά τη διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου με το σταθμό της Μεγαλόπολης με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της το 2020 με αποτέλεσμα όλο το νησί να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από το συγκεκριμένο σταθμό. Σχετικά με τη μεγάλη διασύνδεση όπως ανέφερε ο υπουργός, το έργο θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και θα έχει ολοκληρωθεί το μεσοδιάστημα τέλη 2022 με αρχές 2023. Το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία ΑΡΙΑΝΔΗ η οποία σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη διαθέτει 200 εκατομμύρια μετοχικό κεφάλαιο.

 

Μιλώντας για το κόστος της ενέργειας που αφορά την Κρήτη ο υπουργός είπε πως με τη διπλή διασύνδεση πέρα από την οριστική επίλυση του ενεργειακού το τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε ποσό κόστους, θα μειωθεί από τα 700 εκατομμύρια που πληρώνουμε στα 400, μπαίνοντας παράλληλα σε ένα μεταβατικό στάδιο μιας και θα ενισχυθούν και οι άλλες μορφές ενέργειας ενώ την ίδια ώρα θα υπάρχει το σταδιακό κλείσιμο των ρυπογόνων μονάδων και η κατασκευή νέων. Η στρατηγική μας είπε ο υπουργός, για τις επενδύσεις και το μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ μας διατηρεί σταθερούς στις θέσεις μας, έχουμε προωθήσει αυστηρή νομοθεσία σχετική με τα περιβαλλοντικά θέματα και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις προωθώντας τις, με τρόπο συμβατό για το περιβάλλον.

Όπως δήλωσε ο υπουργός ενέργειας, όλα τα μεγάλα θέματα της Κρήτης μπαίνουν σε ένα δρόμο υποστηρίζοντας όπως είπε το έργο του αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου το οποίο με την ολοκλήρωση του θα διπλασιάσει τον τουρισμό στην Κρήτη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο υπάρχων αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης δεν υπάρχει μέλλον. Μιλώντας στους δημάρχους της Κρήτης ο κ. Σταθάκης τους ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν οι σχετικές διευκρινήσεις που αφορούν στο μπέρδεμα που έχει γίνει με τα ακίνητα και το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο όπως ανέφερε το έχει διαπιστώσει και ο ίδιος επισημαίνοντας ότι η διευκρίνηση θα αφορά στο ότι δεν θα παραχωρηθούν πολιτιστικά μνημεία στο υπερταμείο αλλά μόνο εμπορικά ακίνητα. – ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: