Η Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων είναι ένα εμβληματικό μνημείο της Κρητικής Αναγέννησης και ένα από τα ελάχιστα σημεία του Ελληνικού χώρου που συνομιλεί, σε διεθνές επίπεδο, με την Αναγέννηση,δήλωσε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων η αναπληρώτρια καθηγήτρια της σχολής Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αμαλία Κωτσάκη.

Η κ. Κωτσάκη είναι επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης αποκατάστασης που θα συνταχθεί, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που υπογράφτηκε τη Δευτέρα, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην ιστορική Μονή. το μνημείο είναι σημαντικό όχι μόνο για την αρχιτεκτονική και την αισθητική του αξία, οι οποίες είναι αδιαμφισβήτητες, αλλά και για λόγους ευρύτερους πολιτισμικούς του Ελληνισμού, πρόσθεσε η κ.Κωτσάκη.

Η μελέτη αφορά την αποκατάσταση και επανάχρηση της Ιερατικής Σχολής που έχει εγκαταλειφθεί και ερειπώνεται,καθώς και την αποκατάσταση των ερειπωμένων κατοικιών που βρίσκονται εκτός της Ιεράς Μονής και οι οποίες θα μετατραπούν σε ξενώνες. Προβλέπεται επίσης, όπως εξήγησε η κ. Κωτσάκη, και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Η νέα χρήση της Ιερατικής Σχολής, σύμφωνα με την καθηγήτρια, θα δώσει τη δυνατότητα στη Μονή να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση Μελέτης προστασίας και ανάδειξης της Ι. Μ. Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, υπογράφτηκε το πρωί της Δευτέρας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην ιστορική Μονή. Η σύμβαση υπογράφεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων και το Πολυτεχνείο Κρήτης.Η Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού 241.800,00 ευρώ, συνυπογράφτηκε από την Υπουργό Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Επίσκοπο Δορυλαίου και καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Δαμασκηνό Λιονάκη και τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, καθώς και από την κ. Αμαλία Κωτσάκη .

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων η κ. Κωτσάκη:

Μοιράσου το άρθρο: