Η 14η Ιανουαρίου καθιερώνεται ως «Ημέρα θυσίας του διασώστη», η ετήσια δηλαδή ημέρα μνήμης για τους νεκρούς του ΕΚΑΒ όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι  έπεσαν εν ώρα υπηρεσίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Θα τιμάται δε σε όλη την χώρα με διαδικασίες αποτίμησης της λειτουργίας του οργανισμού και του παρεχόμενου έργου του.

Στόχος  των διαδικασιών διαβούλευσης θα είναι η δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης όσον αφορά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις.

Αντ. Κιοπές:  Το ΕΚΑΒ αναπτύσσεται σταθερά στην Κρήτη

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Συντονιστής του τομέα του Νομού Αντώνης Κιοπές, αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει τα τρία τελευταία χρόνια, προκειμένου ο Τομέας να καταστεί πραγματικά σύγχρονος και ακόμα πιο αποτελεσματικός.

Ο τομέας του ΕΚΑΒ στα Χανιά, στεγάζεται σε κατάλληλους πλέον χώρους και, συγκεκριμένα: Στο ΠΕΔΥ, στο γήπεδο Κλαδισού και στο Νοσοκομείο Χανίων.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε και λειτουργεί ο τομέας ΕΚΑΒ Αποκορωνα – Σφακίων

Στα Χανιά το ΕΚΑΒ ενισχύθηκε με πέντε νέα οχήματα από την Περιφέρεια, μία κινητή μονάδα νεογνών –δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος-, ένα τετρακίνητο, μικρού όγκου ασθενοφόρο –δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την έγκαιρη παρέμβαση σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Παράλληλα έγινε πρόσληψη μιας επικουρικού και ενός μόνιμου γιατρού και ενός διασώστη (μέσω ΟΑΕΔ) στον Τομέα Χανίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθημερινή ιατρική κάλυψη στα περιστατικά.

Τέλος ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταθέσεων για την στελέχωση του τμήματος Αποκορώνου – Σφακίων.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Κιοπέ στην ΕΡΤ Χανίων:

Η Ημέρα θυσίας του διασώστη

Το ειδικότερο θέμα των ετησίων εκδηλώσεων θα καθορίζεται στην αρχή του έτους, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και θα ανακοινώνεται με το πέρας των προηγουμένων εκδηλώσεων. Η μνήμη των νεκρών θα τιμάται με λιτές και αθόρυβες εκδηλώσεις, κυρίως εσωτερικού αναστοχασμού, οι οποίες θα αναδεικνύουν την κοινή προσπάθεια αυτοβελτίωσης όλων των εμπλεκομένων πλευρών στη λειτουργία της κρίσιμης αυτής υπηρεσίας επειγόντων περιστατικών.

 

Για την εναρκτήρια σχετική εκδήλωση, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ορίζεται ως θέμα η αποτίμηση της ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ στα επείγοντα περιστατικά του λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ για το έτος 2020 ορίζεται ως θέμα η μελέτη των εργασιακών κινδύνων για τους εργαζομένους στο σύνολο των λειτουργιών του ΕΚΑΒ (κατάσταση οχημάτων, ειδικοί κίνδυνοι των ειδικών τμημάτων, συνθήκες υγιεινής, κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές κάθε είδους κ.ο.κ.).

 

Η πρώτη εκδήλωση μνήμης θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 14-1-2019 στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ στις 09.30 π.μ. παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Φωτεινή Περβολιανάκη

Μοιράσου το άρθρο: