Οι εξελίξεις στις τράπεζες και την οικονομία, τα ανοιχτά θέματα των τραπεζοϋπάλληλων και η στρατηγική της ΟΤΟΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης, συζητήθηκαν χθες το βράδυ σε ενημερωτική εκδήλωση της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Στην εκδήλωση επισημάνθηκε πως τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο «πρέπει να θέτουν διαρκώς την ΟΤΟΕ και τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων σε μια κατάσταση εγρήγορσης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων» Κατά την εκδήλωση, κλιμάκιο της ΟΤΟΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Σταύρο Κούκο, παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί και που, όπως τόνισε, «επιδεινώνεται συνεχώς σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων» αλλά και στην κατάσταση στασιμότητας στις τράπεζες σε ό,τι αφορά τις βασικές τους λειτουργίες. Επίσης, μίλησε για μεγάλη καθυστέρηση ρύθμισης των κόκκινων δανείων, στη κατεύθυνση διεξόδου, τόσο για τους δανειολήπτες, όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες.

Ο κ. Κούκος αναφέρθηκε στην ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού των τραπεζών για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας και στην ανακούφιση της κοινωνίας, και εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία της ομοσπονδίας για «τον διαρκώς επιδεινούμενο αφελληνισμό των τραπεζών και τις άγνωστες προθέσεις των νέων μετόχων, που ελέγχουν πλέον τις ελληνικές τράπεζες».

Επίσης, έκανε λόγο για «υποψίες για προετοιμασία υλοποίησης κερδοσκοπικών σχεδίων σε βάρος της τόνωσης της πραγματικής οικονομίας και της διευκόλυνσης υγιών επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα».

Η ΟΤΟΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην οικονομία, στην ελληνική κοινωνία και στις τράπεζες και είναι έτοιμη να παρέμβει στις εξελίξεις με ανάλογο τρόπο κάθε φορά, δίνοντας προτεραιότητα στην υπεράσπιση της απασχόλησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις τράπεζες, ανέφερε ο κ. Κούκος. Ακολούθως, έκανε αναφορά στα ανοιχτά θέματα του κλάδου στα οποία απαιτούνται λύσεις που θα επιδιωχθούν από την ΟΤΟΕ εντός του τρέχοντος έτους, και αφορούν στις εκκρεμότητες της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και το ασφαλιστικό.

Κατά τη συζήτηση, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ εξέφρασε «ανησυχίες και φόβους, τόσο από τις άγνωστες εξελίξεις στις τράπεζες που βρίσκονται σε κατάσταση στασιμότητας εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που παράγεται από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, όσο και από τις πιθανολογούμενες εξελίξεις, που εστιάζονται στους κινδύνους που αφορούν θέματα εργασιακών σχέσεων».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο κ. Κούκος έκανε λόγο για «ορατό, πλέον, ενδεχόμενο ουσιαστικής αμφισβήτησης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων», στις ενδεχόμενες μαζικές απολύσεις, στις μορφές ελαστικής απασχόλησης με κατάργηση του υφιστάμενου ορίου απολύσεων, στις εναλλακτικές μορφές εργασίας στις τράπεζες κ.ά., καλώντας τους τραπεζοϋπάλληλους σε μια κατάσταση εγρήγορσης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων».

Για τα νέα μέτρα που συζητούνται ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ είπε πως όλα δείχνουν ότι θα πλήξουν σοβαρά το εισόδημα όσων ακόμα εργάζονται και των συνταξιούχων της χώρας. Ακόμη, σημείωσε πως «προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, τόσο η κυβερνητική αδράνεια παρά τις φραστικές κορώνες αντίστασης, όσο και ο κυνισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αποδέχεται ανεπιφύλακτα την κατάργηση συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, όπως είπε.

Τέλος, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνδικαλιστές των τραπεζοϋπαλλήλων, ανέπτυξαν την στρατηγική της ΟΤΟΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Η ΟΤΟΕ, σε κάθε περίπτωση θα βρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα αντίδρασης, θα παραμείνει δυνατή και μαχητική, αλλά, ταυτόχρονα και διεκδικητική στο μέτρο του δυνατού και των συνθηκών, θέτοντας ως μοναδική προτεραιότητα τα δίκαια του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων και του λαού μας, που συνεχίζει να δοκιμάζεται μετά από 7 κρίσης» επεσήμαναν. – ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: