Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα την υπαγωγή των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης στο εργασιακό καθεστώς που απορρέει από την τοπική κλαδική ΣΣΕ κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής, οι εργαζόμενοι οδηγοί στα τουριστικά λεωφορεία Κρήτης έχουν περιέλθει σε πραγματικό αδιέξοδο, από τη στιγμή που οι εμπλεκόμενες εργοδοτικές επιχειρήσεις αρνούνται την υπογραφή τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης, η οποία έληξε στις 30/6. Ο βουλευτής ζητά να μάθει ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να ισχύσει και να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για τον κλάδο η τελευταία τοπική κλαδική Σ.Σ.Ε. εργασίας «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης», προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο.

Η ερώτηση:
«Οι εργαζόμενοι οδηγοί στα τουριστικά λεωφορεία Κρήτης έχουν περιέλθει σε πραγματικό αδιέξοδο, από τη στιγμή που οι εμπλεκόμενες εργοδοτικές επιχειρήσεις αρνούνται την υπογραφή τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης, η οποία έληξε στις 30/6, παραπέμποντάς τους στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάνουν μια σειρά από δικαιώματα και κατακτήσεις.
Ενώ, ήδη, με την πανδημία του κορονοϊού έχει πληγεί σημαντικά ο κλάδος των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και συνολικά όλοι οι εποχικά εργαζόμενοι, περίπου 500 οδηγοί τουριστικών λεωφορείων σε όλη την Κρήτη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο δραματικής επιδείνωσης των εργασιακών τους σχέσεων καταδικαζόμενοι να ζουν με 9 ευρώ τη μέρα για τον επόμενο χρόνο. Τα παραπάνω εντάσσονται στη σφοδρή επίθεση ενάντια στους εργαζομένους που έχουν ξεκινήσει οι εργοδότες στον κλάδο των Μεταφορών, βρίσκοντας έδαφος στο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής κυβέρνησης
.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:
Να ισχύσει και να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για τον κλάδο η τελευταία τοπική κλαδική Σ.Σ.Ε. εργασίας ‘Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης’, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο.»

Μοιράσου το άρθρο: