Πλήρη πίνακα με όλους τους Μετεωρολογικούς Σταθμούς οι οποίοι κατέγραψαν ύψη βροχής κατά τη χθεσινή ημέρα -Τρίτη, 7/7/2020- αστάθειας σε ολόκληρη την Κρήτη, δίνει στη δημοσιότητα ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας. Όπως είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Λέκκας, τα μετεωρολογικά δεδομένα των τελευταίων ωρών στην Κρήτη, κρύβουν αρκετές εκπλήξεις αλλά και σημαντική γνώση στην κατανόηση των συνθηκών ατμοσφαιρικής αστάθειας. Όπως εξήγησε, πάντως ο κ. Λέκκας, το καλοκαίρι, από σήμερα το απόγευμα, «επιστρέφει». Υποχωρεί η αστάθεια και ανεβαίνει η θερμοκρασία, ωστόσο, ενισχύεται το μελτέμι στο Αιγαίο.

Όπως σημειώνει, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σύνηθες στο νησί μας να εμφανίζονται βροχές τον μήνα Ιούλιο, όπως φαίνεται στον συνημμένο πίνακα, κατά τόπους τα φαινόμενα βροχής ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα, και η καταγραφή τους οφείλεται στο δίκτυο εγκατάστασης μετεωρολογικών σταθμών από Δήμους, ερασιτέχνες και ιδιώτες, προσφέροντας σημαντική γνώση στην κατανομή του καιρού στο νησί μας. Από το ιστορικό στατιστικό αρχείο της ΕΜΥ, τα μέσα ύψη βροχής για το μήνα Ιούλιο στο νησί μας είναι: Χανιά (Αεροδρόμιο) : 0,5 χιλιοστά, Ρέθυμνο (πόλη) : 0,5 χιλιοστά, Ηράκλειο (Αεροδρόμιο) : 1,0 χιλιοστό, Σητεία (Αεροδρόμιο) : 0,3 χιλιοστά, Τυμπάκι (Αεροδρόμιο) : 0,1 χιλιοστά και Ιεράπετρα (πόλη) : 0,2 χιλιοστά. Τα ύψη βροχής αυτά, αν και πολύ χαμηλά, υποδηλώνουν ότι ο Ιούλιος δεν είναι ένας μήνας παντελώς άνομβρος, αλλά οι καταγραφές ήταν περιορισμένες.
Η χθεσινή, λοιπόν, καταγραφή από το υπάρχον πλέον δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών ανέδειξε αρκετές εκπλήξεις. Μεγάλη έκπληξη ήταν το ύψος βροχής που σημειώθηκε στη Γέργερη Ηρακλείου με 42 χιλιοστά -42 τόνοι νερού ανά στρέμμα επιφάνειας- τα οποία, μάλιστα, έπεσαν περίπου σε 40 λεπτά. Προφανώς σε ένα αστικό περιβάλλον ή και σε μία περιοχή με προβλήματα εγκλωβισμού της φυσικής απορροής θα είχαν προκαλέσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα.
Έκπληξη, επίσης, ήταν το γεγονός ότι η αστάθεια, η οποία κύρια προκαλεί φαινόμενα σε ορεινές περιοχές με μεγαλύτερες μάλιστα εντάσεις φαινομένων, προκάλεσε φαινόμενα και σε νότιες περιοχές του νησιού και μάλιστα κοντά στην παράκτια ζώνη με αξιόλογα για τις περιοχές αυτές ύψη βροχής (Πλακιάς 18 χιλιοστά, Τυμπάκι 2,6 χιλιοστά).
Σημαντικό, επίσης, ήταν το γεγονός ότι καταγράφηκαν από τα συστήματα ανίχνευσης ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας κεραυνοί στην ενδοχώρα του Ηρακλείου -περισσότερο στις ορεινές ζώνες- καταγραφές που δικαιολογούν τα σημαντικά ύψη βροχής που σημειώθηκαν στις περιοχές αυτές.

ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ ΤΗΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020 (Χιλιοστά)
ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΑΣΚΥΦΟΥ 17,4
ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ 20,0
ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ (Σφακίων) 3,8
ΣΑΜΑΡΙΑ (Φαράγγι) 0,4
ΒΡΥΣΣΕΣ 0,2

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΠΛΑΚΙΑΣ 18,0
ΑΝΩΓΕΙΑ 15,0
ΣΠΗΛΙ 12,4
ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ 10,6
ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ 9,4

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΓΕΡΓΕΡΗ 42,2
ΕΜΠΑΡΟΣ 33,6
ΠΥΡΑΘΙ 32,6
ΠΕΖΑ 29,4
ΒΑΓΙΟΝΙΑ 25,6
ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ 19,0
ΓΟΡΤΥΝΑ 10,2
ΑΓ. ΜΥΡΩΝΑΣ 8,0
ΒΕΝΕΡΑΤΟ 6,4
ΜΟΧΟΣ 4,6
ΠΛΩΡΑ 4,2
ΣΤΑΥΡΑΚΙΑ 3,8
ΤΥΜΠΑΚΙ 2,6
ΠΡ. ΗΛΙΑΣ 1,8
ΕΠΙΣΚΟΠΗ 0,6
ΧΟΝΔΡΟΣ 0,4
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 0,2

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΣΕΛΑΚΑΝΟ 19,4
ΚΡΙΤΣΑ 4,8
ΟΡΟΠ. ΛΑΣΙΘΙΟΥ 3,2
ΖΑΚΡΟΣ 3,0
ΣΗΤΕΙΑ 2,8
ΠΟΤΑΜΟΙ 2,6
ΜΑΚΡΥΣ ΓΥΑΛΟΣ 1,4
ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1,2
ΝΕΑΠΟΛΗ 0,6
ΦΙΝΟΚΑΛΙΑ 0,2
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 0,2

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Μανώλης Λέκκας:

Μοιράσου το άρθρο: