Εξοργιστική και ανιστόρητη χαρακτηρίζει την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, για την επέκταση του Λατομείου στο Φαράγγι της Κανδάνου» η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. Η κα Σακοράφα, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «ασέβεια προς τους αστράτευτους μαχητές της Μάχης της Κρήτης».

Όπως αναφέρει η κ. Σακοράφα:
«Το Φαράγγι της Κανδάνου είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας που έχουν χαρακτηριστεί “Ιστορικός Τόπος” (ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/50219/ 1085/4.6-12.7.2010), αφού “το μήκους 6.640,00 μέτρων τμήμα της επαρχιακής οδού Καντάνου (Κανδάνου)-Χανίων χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος διότι αποτελεί ένα σύνθετο έργο του ανθρώπου και της φύσεως, αποτελούμενο από το ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος τεχνικό έργο των αρχών του 20ου αιώνα που διατηρείται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση χωρίς αλλοιώσεις και επεμβάσεις και το εξαιρετικού φυσικού κάλλους φαράγγι, το οποίο διασώζει την ιστορική μνήμη της περιοχής και, ειδικότερα, αποτελεί μοναδική μαρτυρία για την καταστροφή της Κανδάνου, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”. (Απόφαση ΣτΕ 336/2016)
Και όμως, στις 6-5-2020, εν μέσω καραντίνας , το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αποφάσισε την επέκταση ήδη λειτουργούσας λατομικής επιχείρησης από τα 59 στρέμματα σε 348, σύμφωνα με το Νόμο Σταθάκη 4555/2018. Την εξοργιστική και ανιστόρητη απόφαση του κ. Αρναουτάκη στήριξε ΜΟΝΟ η Περιφερειακή Παράταξη “Κρήτη η Ζωή μας” , που υποστηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ. Η Αντιπολίτευση είτε καταψήφισε (Νικόλαος Μανουσάκης, Αλέξανδρος Μαρινάκης και Εμμανουήλ Συντυχάκης, της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και Μιχαήλ Κριτσωτάκης, της παράταξης “Ξαστεριά, Ανατροπή στην Κρήτη”), είτε ψήφισε λευκό (“Η Κρήτη Μπροστά”, “Ανυπότακτη Κρήτη Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση”)».
Με αφορμή τη «μαύρη επέτειο της ισοπέδωσης της Κανδάνου από τους Ναζιστές Εισβολείς», η κα. Σακοράφα διαμηνύει πως «καταγγέλλουμε την εξοργιστική και ανιστόρητη αυτή απόφαση ως ασέβεια για τους αστράτευτους μαχητές και μαχήτριες της Μάχης της Κρήτης, που στο φαράγγι αυτό, σε πάνδημο συναγερμό το Μάιο του 1941 ταπείνωσαν τους επίλεκτους σιδηρόφρακτους στρατιώτες του Χίτλερ, και πλήρωσαν τον ηρωισμό και τον πατριωτισμό τους με την ισοπέδωση του τόπου τους».

Μοιράσου το άρθρο: