Στο «κόκκινο» η κακοποίηση στην Κρήτη, μέσα στην καραντίνα. Όπως τόνισαν τόσο ο καθηγητής ψυχιατρικής του Παν Κρήτης Αλέξανδρος Βγότζας όπως και η καθηγήτρια παιδοψυχιατρικής του Παν. Κρήτης Ευγενεία Σουμάκη, στην εκπομπή «ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ», τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη έχουν πολλές φορές ως κίνητρο την εκδίκηση που προκαλεί η ερωτική αντιζηλία αλλά και το μίσος, που πολλές φορές οδηγεί σε εμμονές, με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία αλλά και των ψυχικό κόσμο γυναικών, αντρών και παιδιών μελών μιας οικογένειας.

Στην διάρκεια της εκπομπής, η πρόεδρος των μελών γυναικείων σωματείων Ηρακλείου Μαίρη Παχιαδάκη αλλά και η κοινωνιολόγος του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών Ελένη Γερακάκη παρουσίασαν τα στοιχεία της ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο το 2019 αλλά και το 2020 μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τους ειδικούς, είναι το στοιχείο ότι την περίοδο της καραντίνας αυξήθηκαν τα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και της κακοποίησης ηλικιωμένων.

Όπως τόνισε, η κα Παχιαδάκη, πολλές γυναίκες καλούσαν στην γραμμή S0S με σύντομη διαδικασία και φοβισμένες μετέφεραν το πρόβλημα τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έκλειναν το τηλέφωνο απότομα υπό τον φόβο να τους αντιληφθεί ο σύζυγος τους, άλλωστε αυτό αποτυπώθηκε και μέσα από τους αριθμούς.

Αυτοί οι αριθμοί πλέον αποτελούν μια σύγχρονη μάστιγα καλώντας για μια ακόμη φορά τα θύματα να λύνουν την σιωπή τους πολύ γρήγορα ξεπερνώντας του φόβους του.

Όπως παρουσιάστηκαν στην διάρκεια της εκπομπής «ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ» στην ΚΡΗΤΗ TV από τις αρχές του 2020 μέχρι και τις 31 Μαΐου, 117 άτομα ζήτησαν βοήθεια μέσω της γραμμής,13 μέσω mail και 9 άτομα μέσω των social media.

Επτά συνολικά γυναίκες φιλοξενήθηκαν στο ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, ενώ έγινε η λήψη κοινωνικών ιστορικών σε 138 άτομα.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τους πέντε πρώτους μήνες του 2020 πραγματοποιήθηκαν 1000 περίπου ώρες συμβουλευτικής, ενώ δυστυχώς δεν έλειψαν τα περιστατικά βίας και στην περίοδο της καραντίνας με τις συνθήκες να είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Παράλληλα, τους πρώτους πέντε μήνες του 2020, 74 άτομα παραπέμφθηκαν στην αστυνομία και 7 για ψυχιατρική παρακολούθηση.

Πηγή: neakriti.gr

Μοιράσου το άρθρο: