Με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την στήριξή του σε σχήματα, πρωτοβουλίες και συνδυασμούς ανά την Ελλάδα. Η στήριξη αυτή σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρόθεση πολιτικής κηδεμονίας, διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων και προστίθεται ότι « Ένα είναι βέβαιο: ΔΕΝ στηρίζουμε τα σχήματα που χρησιμοποιεί η νεοφιλελεύθερη δεξιά και το διεφθαρμένο παλαιό πολιτικό σύστημα ως οχήματα παλινόρθωσης της εξουσίας που έφερε τη χώρα και τα λαϊκά στρώματα στο χείλος της καταστροφής».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
«Η αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι βασική αξιακή θέση και πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς όμως πιστεύουμε ότι υπάρχουν σαφείς διαφορές και οριοθετήσεις στο πώς κανείς αντιλαμβάνεται τον ρόλο της Τ.Α., καλούμε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν σχήματα τα οποία κατά την δική μας εκτίμηση υπερασπίζονται τον δημόσιο χώρο και τις ανάγκες των πολιτών.
Ένα είναι βέβαιο: ΔΕΝ στηρίζουμε τα σχήματα που χρησιμοποιεί η νεοφιλελεύθερη δεξιά και το διεφθαρμένο παλαιό πολιτικό σύστημα ως οχήματα παλινόρθωσης της εξουσίας που έφερε τη χώρα και τα λαϊκά στρώματα στο χείλος της καταστροφής.
Ειδικότερα για τα Χανιά και προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης:
Στον Δήμο Χανίων είναι σαφής η στήριξή μας στην Πρωτοβουλία Πολιτών του Γιάννη Σαρρή, μια παράταξη με αδιάλειπτη λειτουργία και παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία είναι στο σύνολό της υπερασπίσιμη.
Στο Δήμο Γαύδου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Δημαρχία της Γκέλης Καλλινίκου ήταν άκρως επιτυχημένη και στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των ανθρώπων και του περιβάλλοντος του νησιού.
Παρόμοια θετική είναι και η εκτίμηση για το έργο του Αντώνη Περράκη στο Δήμο Καντάνου – Σελίνου και θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί.
Στο Δήμο Πλατανιά ο απολογισμός του Γιάννη Μαλανδράκη έχει θετικό πρόσημο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο νυν Δήμαρχος έχει ανάγκη ή επιζητεί την κομματική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε βέβαια ότι οι άλλοι συνδυασμοί αποτελούνται από αντιπάλους. Άλλωστε και στους άλλους συνδυασμούς υπάρχουν πολίτες με προοδευτικές θέσεις και αγωνιστικούς προσανατολισμούς. Αυτοί βεβαίως καλούμε να στηριχθούν.
Στον Δήμο Αποκορώνου πρωταρχικός στόχος είναι να τεθεί ένα τέρμα στη σημερινή Δημοτική Αρχή η οποία πολύ απέχει από τις αυτοδιοικητικές μας θέσεις. Υπάρχουν δύο συνδυασμοί – του Σταμάτη Σγουράκη και του Παντελή Καραγιαννάκη – οι οποίοι πληρούν αμφότεροι τις προϋποθέσεις να δώσουν την μάχη της αλλαγής αυτής. Η ανακοίνωση στήριξης του Σταμάτη Σγουράκη, ούτε πολιτική κηδεμόνευση σημαίνει, ούτε βεβαίως αποκλεισμό του επίσης άξιου Παντελή Καραγιαννάκη. Σημαίνει μόνο ότι τα πράγματα στο Δήμο Αποκορώνου μπορούν και πρέπει να αλλάξουν.
Δυστυχώς παρόμοια περίπτωση αυτοδιοικητικής όσμωσης δεν υπάρχει στο Δήμο Σφακίων και στο Δήμο Κισσάμου.

Μοιράσου το άρθρο: