Σύσκεψη με θέμα την επέκταση του λατομείου στην Κάνδανο θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 1 Ιουλίου στις 7:30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Δήμου, η Λαϊκή Συσπείρωση Κανδάνου. Θέμα της συνάντησης «Η επέκταση των λατομείων και η προστασία του περιβάλλοντος και των ιστορικών μνημείων».
Όπως τονίζεται στο κάλεσμα ο ιστορικός τόπος του φαραγγιού της Καντάνου απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή, με την εκ νέου επιχειρούμενη επέκταση λατομείου σε έκταση επιφάνειας 348 στρεμμάτων. Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποτελεί προσβολή στην ιστορική μνήμη, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αναφέρει στο κάλεσμά της η Λαϊκή Συσπείρωση Κανδάνου.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση:

«Mε ολοκληρωτική καταστροφή απειλείται ο ιστορικός τόπος του φαραγγιού της Καντάνου, με την εκ νέου επιχειρούμενη επέκταση λατομείου σε έκταση επιφάνειας 348 στρεμμάτων! Αυτό προκύπτει από απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, μετά από εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. Την απόφαση καταψήφισαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

«Αυτή η απόφαση αποτελεί προσβολή στην ιστορική μνήμη, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Ο λιθόκτιστος δρόμος και το φαράγγι της Καντάνου χαρακτηρίστηκαν ιστορικός τόπος έπειτα από τον αγώνα και το αίτημα πολιτών και φορέων του δήμου Καντάνου Σελίνου. Επιπλέον, το ΣτΕ επισφράγισε την ιστορικότητα της όλης περιοχής με την απόφαση ΣτΕ 336/2016 1.

Στις 23, 24 και 25 Μάη 1941, λίγες μέρες μετά την αεροπορική εισβολή των Γερμανών στην Κρήτη, οι Σελινιώτες αντιστάθηκαν και πολέμησαν τους ναζί, με τον ελάχιστο πολεμικό εξοπλισμό που διέθεταν, στην Αγριμοκεφάλα, στα Φλώρια και στο φαράγγι της Καντάνου. Η μάχη αυτή, όσον αφορά το φαράγγι της Καντάνου, έγινε πάνω και γύρω από τον χειροποίητο, χωρίς δηλαδή χωματουργικά μηχανήματα, λιθόκτιστο δρόμο, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1920-1930 και που διατρέχει όλο το φαράγγι της Καντάνου. (…)

«Καλούμε τον λαό της περιοχής να συνεχίσει και να δυναμώσει τον αγώνα έτσι ώστε:

· Να σταματήσει κάθε ενέργεια επέκτασης του Λατομείου Καντάνου Χανίων.

· Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του φαραγγιού της Καντάνου και του λιθόκτιστου δρόμου και να αποκατασταθεί το τμήμα του δάσους και του δρόμου, στο οποίο υπάρχουν επιπτώσεις από τη δραστηριότητα της εταιρείας».

Μοιράσου το άρθρο: