Η Εταιρεία θεάτρου ΜΝΗΜΗ σε συνεργασία με την Πράξη Τέχνης Ίμερος παρουσιάζουν, για δεύτερη μέρα σήμερα, Τετάρτη 11 Ιουλίου, στις 9.30μμ, στον Αίθριο Χώρο του Θεάτρου Κυδωνία τον ηθοποιό Γιώργο Μπινιάρη στην αφήγηση, συνοδεία ζωντανής μουσικής, του εμβληματικού διηγήματος του Γεωργίου Βιζυηνού, «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον».

Με γνώμονα το γοητευτικό παραμύθι του μικρού ραφτόπουλου που ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη και ερωτεύεται τη χρυσόμαλλη Νεράιδα, ο Γεώργιος Βιζυηνός (Βιζύη Ανατολικής Θράκης, 1849 – Αθήνα, 1896) παρουσιάζει την βαθιά και συγκινητική σχέση του παππού με τον εγγονό. Στο αυτοβιογραφικό του διήγημα, «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», που εκδόθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Εστία το 1884, οι ιστορίες του παππού εν είδει λαϊκής Οδύσσειας αφυπνίζουν σε όλους μας οικείες μνήμες και μας ταξιδεύουν στον κόσμο του μύθου και του γλωσσικού πλούτου του Γεωργίου Βιζυηνού. Την αφήγηση του Γιώργου Μπινιάρη συνοδεύει μουσικά επί σκηνής η Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή.
Όπως είπε σε συνέντευξή του, σήμερα, στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Μπινιάρης, ο λόγος του Βιζυηνού στο συγκεκριμένο διήγημα είναι παρηγορητικός, είναι ένα ηχητικό σύμπαν της Ελληνικής λαλιάς, απολύτως κατανοητό, που μας ξυπνάει οικείες μνήμες.

Αναφερόμενος στη συνοδεία της μουσικής αφήγησης της παράστασης από την Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή, ο κ. Μπινιάρης έκανε λόγο για μια σπουδαία μουσικό, που δεν «συνοδεύει» απλώς την παράσταση, αλλά συνδημιουργεί, μαζί με το λόγο του Βιζυηνού και τη δική του αφήγηση, ηχητικά τοπία και φωνές από τη μνήμη μας, με τη χρήση διαφόρων μουσικών οργάνων.
Η θερινή σκηνή του θεάτρου Κυδωνία, τόνισε ο κ. Μπινιάρης, είναι ένας καλλιτεχνικός χώρος που θα ζήλευαν πολλά Αθηναϊκά θέατρα.
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Μπινιάρης:

Μοιράσου το άρθρο: