Περιοδεία στην Κρήτη με το έργο «Μετανοείτε» πραγματοποιεί από τις αρχές Ιουλίου η καλλιτεχνική κολεκτίβα «Τσιριτσάντσουλες».
Η πρεμιέρα έγινε την Κυριακή 5 Ιουλίου στην κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 16α γενέθλια της κατάληψης. Η παράσταση παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη 9 Ιουλίου στο Ηράκλειο, στην πλατεία Δασκαλογιάννη, με διοργάνωση από την Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου “Δημήτρης Κορνάρος”, ενώ θα δοθούν δύο ακόμα παραστάσεις στο Ηράκλειο, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στις 21:00 στην κατάληψη του Ευαγγελισμού (Θεοτοκοπούλου 18).

Το «Μετανοείτε» θα παρουσιαστεί ξανά στα Χανιά την Κυριακή 12 Ιουλίου στις 21:00 στην κατάληψη Rosa Nera στο λόφο Καστέλι της παλιάς πόλης, «κατόπιν απαιτήσεως μυρίων πιστών», όπως αναφέρει η ομάδα… Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο «Η Βίβλος για αθεόφοβους» του Τζόμπε Κοβάτα. Παίζουν και σκηνοθετούν τους εαυτούς τους, η Ντίνα Μαυρίδου και ο Μαρίνος Μουζάκης Όλες οι παραστάσεις έχουν είσοδο με ελεύθερη συνεισφορά.


Όπως αναφέρουν οι συντελεστές: «Φέτος είναι μια περίεργη χρονιά. Η κολεκτίβα μας γιορτάζει 20 χρόνια ζωής και δημιουργίας και είχαμε προγραμματίσει πολλά και διάφορα, που όμως ανατράπηκαν λόγω της πανδημίας και του επακόλουθου διαπλανητικού λοκ ντάουν. Αλλά όταν τα σχέδιά σου πάνε στο βρόντο, είναι μια καλή αφορμή για νέα σχέδια. Έτσι, ενώ δουλεύαμε ένα άλλο έργο, αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε πορεία, δημιουργώντας μια παράσταση ευέλικτη και κωμική, που θα μπορούσε να περιοδεύσει μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί».
Πληροφορίες για τη νέα Τσίρι θρησκεία εδώ:

ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ

Όπως αναφέρουν οι Τσιρτσάντσουλες, «κλείνοντας φέτος 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, συνειδητοποίησαν πως η ενασχόληση με τον πολιτισμό δεν είναι πια βιώσιμη. Έτσι αποφάσισαν να μετατραπούν από καλλιτεχνική κολεκτίβα σε θρησκεία, ελπίζοντας σ’ ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Ο Τσίρι, που ως τώρα εκτελούσε χρέη μασκότ της κολεκτίβας (και που λατρεύτηκε έτσι κι αλλιώς από τις Τσιριτσάντσουλες και τους φίλους τους όλα αυτά τα χρόνια) αναβαθμίστηκε σε έναν και μοναδικό «Τσίρι Θεούλη». Και όπως κάθε μονοθεϊστική θρησκεία που σέβεται τον εαυτό της, έχει ως αφετηρία την παλαιά διαθήκη. Το πρότζεκτ «Μετανοείτε» είναι μία λειτουργία-κήρυγμα του Θείου Τσίρι λόγου σε μια ιεραποστολική διαδικασία προσηλυτισμού πιστών σε όλη τη χώρα, το εξωτερικό κι άλλους πλανήτες.

Πρωτότυπη μουσική: Μαρίνος Μουζάκης, Ειρήνη Τηνιακού
Κινησιολογία: Ηρώ Κατσιφλώρου
Κοστούμια: Μαρία Μαρκοπούλου
Αφίσα: Νίκος Γιούσεφ
Δραματουργία, μουσικές επιλογές, παραγωγή: Τσιριτσάντσουλες 2020

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο «Η Βίβλος για αθεόφοβους» του του Τζόμπε Κοβάτα (μτφ. Παναγιώτης Σκόνδρας, εκδ. Αστάρτη 1998)
Ακούγεται μελοποιημένο το ποίημα “Κατάρα” του Αθανάσιου Χριστόπουλου.
Σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων μίλησε το μέλος της κολεκτίβας, ηθοποιός και σκηνοθέτης της παράστασης Μαρίνος Μουζάκης. Ακούστε τη συνέντευξη:

Μοιράσου το άρθρο: