Μπαίνουν και οι τελευταίες πινελιές προετοιμασίας για την αναβίωση του πανάρχαιου εθίμου «Τσίρι Βάρβαρα» στο Δήμο Αμυνταίου . Από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου παραδοσιακοί ήχοι θα γεμίσουν το κέντρο και τις γειτονιές του Αμυνταίου προσκαλώντας κατοίκους και επισκέπτες στο άναμμα των φωτιών το βράδυ της ίδιας μέρας. Σε κάθε γειτονιά θα ανάψουν φωτιές ενώ  θα κορυφωθούν με το άναμμα της πρώτης φωτιάς στις 20:00 μ.μ. στην είσοδο τη πόλης, στο δρόμο προς Φλώρινα (αλάνα έναντι Συρίλλα ), όπου ο Δήμος Αμυνταίου θα προσφέρει τοπικούς οίνους -φασολάδα-λουκουμάδες καθώς και εδέσματα-γλυκά που θα προετοιμάσουν οι Σύλλογοι του Αμυνταίου . Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από παραδοσιακή ορχήστρα και τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων των συλλόγων του Δήμου. Η δεύτερη φωτιά θα ανάψει στην αλάνα , στο παλιό Αμύνταιο στις 24:00μ.μ. , όπου επίσης θα προσφερθεί άφθονο κρασί και η παραδοσιακή ορχήστρα θα συντροφεύει τους επισκέπτες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Θα ήταν μεγάλη τιμή για εμάς η παρουσία σας στην εκδήλωση, για να διασκεδάσουμε τιμώντας παράλληλα την παράδοση.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τα Τσιρι-Βάρβαρα είναι ένα έθιμο του οποίου οι καταβολές προέρχονται κυρίως από την αρχαιότητα και περιλαμβάνει στοιχεία που παραπέμπουν σε παγανιστικές εκδηλώσεις σχετιζόμενες με τη λατρεία της φωτιάς ενώ έντονο είναι και το στοιχείο που θέλει τη πυρά να χρησιμοποιείται ως μέσο εξαγνισμού για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων καθώς και τη σηματοδότηση μιας νέας αρχής.

Αυτά τα στοιχεία έχουν αντίκρισμα στην άποψη που επικρατούσε ιδιαίτερα τα παλαιότερα χρόνια σχετικά με το καλωσόρισμα του χειμώνα και την ευχή των ανθρώπων της υπαίθρου για καλή σοδειά και φυσικά για καλή τύχη. Εκτός όμως από αυτούς τους συμβολισμούς υπάρχει έντονη η αντίληψη πως τα Τσιρι-Βάρβαρα σχετίζονται άμεσα και με την Αγία Βαρβάρα κυρίως λόγω της ονομασίας τους («τσιρι» 1ο συνθετικό της λέξης πιθανότατα από τον ήχο που παράγεται κατά την καύση του ξύλου και τους μικρούς κρότους από τις σπίθες που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και»Βάρβαρα» προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας. Ο συσχετισμός αυτός προκύπτει από το γεγονός  ότι η ίδια μαρτύρησε όταν ο πατέρας της ως ειδωλολάτρης την αποκεφάλισε και ο ίδιος κάηκε από κεραυνό ο οποίος τον χτύπησε αμέσως μετά την πράξη του σύμφωνα με τη Χριστιανική διδασκαλία.

Μοιράσου το άρθρο: