Επιστολή προς τους Υπουργούς  Προστασίας του Πολίτη,  Υγείας,  Εξωτερικών και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας καθώς και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, απέστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας σημειώνοντας την έντονη ανησυχία τους για την μετακίνηση εκατοντάδων πολιτών προς τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, όπου η πανδημία του κορονοιού είναι σε έξαρση. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ζητά  να ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και τα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια των Αστυνομικών αλλά και της ακριτικής περιοχής και να αποφύγουμε καταστάσεις με δυσάρεστες συνέπειες για όλους μας.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή: «…Όπως γνωρίζετε στην περιοχή της Φλώρινας υφίστανται δύο πύλες εισόδου στην Χώρα μας, το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα με την Αλβανία και το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Νίκης στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.Ειδικότερα, από Αρχές Μαΐου εισέρχονται από το Τ.Δ.Ε. Κρυσταλλοπηγής Αλβανοί υπήκοοι προκειμένου να απασχοληθούν ως εργάτες γης χωρίς να γίνεται κανένας υγειονομικός έλεγχος κατά την άφιξή τους. Πλέον έπειτα από το άνοιγμα των συνόρων, και ενώ απαγορεύεται η είσοδος Αλβανών πολιτών λόγω αυξημένων κρουσμάτων στην Αλβανία, επιτρέπεται η έξοδος και η είσοδος Ελλήνων πολιτών αλλά και αλλοδαπών κατόχων αδειών παραμονής, χωρίς περιορισμούς αφού πλέον δεν υφίσταται και η καραντίνα των επτά(7) ημερών.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να εξέρχονται καθημερινά στην Αλβανία εκατοντάδες Αλβανοί πολίτες μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, αλλά και Έλληνες, και να εισέρχονται στη Χώρα μας χωρίς τον παραμικρό υγειονομικό έλεγχο από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ., με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των Αστυνομικών που έρχονται σε επαφή μαζί τους, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες γενικότερα. Ήδη όπως πληροφορούμαστε από τα Μ.Μ.Ε., υπάρχουν αρκετά κρούσματα εισαγόμενα από την Αλβανία.

Στο Τ.Δ.Ε. Νίκης, το οποίο επισήμως δεν λειτουργεί ως πύλη εισόδου στη Χώρα, διαπιστώνεται η ίδια κατάσταση. Από τις 26 Ιουνίου που η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας άνοιξε τα σύνορα της, απαγορεύεται η είσοδος πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας λόγω μεγάλης έξαρσης κρουσμάτων στη γειτονική χώρα, και κινδύνου εξάπλωσης και στη Χώρα μας, αλλά επιτρέπεται η έξοδος και η είσοδος Ελλήνων πολιτών αλλά και αλλοδαπών κατόχων αδειών παραμονής χωρίς περιορισμούς!.

Έτσι, καθημερινά εκατοντάδες Έλληνες πολίτες από την περιοχή της Φλώρινας και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, μεταβαίνουν στις κοντινές πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας για ψώνια, διασκέδαση, οδοντιάτρους κ.τ.λ. και επιστρέφουν στη Χώρα μας χωρίς τον παραμικρό υγειονομικό έλεγχο από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ., συνεχίζοντας κανονικά την καθημερινότητα τους στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται, με ότι αυτό συνεπάγεται… Όλο το προηγούμενο διάστημα όλοι οι Έλληνες μαζί ενωμένοι καταφέραμε να διαχειριστούμε αξιοθαύμαστα την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας. Ειδικότερα στην περιοχή της Φλώρινας με μεγάλη προσπάθεια και πειθαρχία, τα κρούσματα ήταν μηδαμινά. Είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια να πάει χαμένη. Γι΄αυτό παρακαλούμε όπως, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και τα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια των Αστυνομικών αλλά και της ακριτικής περιοχής μας και να αποφύγουμε καταστάσεις με δυσάρεστες συνέπειες για όλους μας».

 

Μοιράσου το άρθρο: