Την αντίδραση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας προκάλεσε η ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, για την αναστολή της λειτουργίας 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταξύ των οποίων και έξι τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ανακοίνωσε πως γίνονται προσπάθειες να εξασφαλισθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα των έξι νέων τμημάτων από την πλευρά της Περιφέρειας και παράλληλα, να αναλάβει η πρυτανική αρχή την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας τους, ώστε η Ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, να γνωμοδοτήσει υπέρ της λειτουργίας των νέων τμημάτων το 2021.
«Η Δυτική Μακεδονία, στην κατάσταση που βρίσκεται, χρειάζεται ενδυνάμωση δομών, υποδομών και κάθε δραστηριότητας που μπορεί να υπάρχει στην περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης.

Ο πρώην Περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόδωρος Καρυπίδης, υπογράμμισε ότι, μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028, η Νέα Κυβέρνηση προχώρησε και στην αναστολή των 6 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, χωρίς να έχει ανακοινώσει ακόμη ποιο είναι το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή.
«Δεν ξαφνιάζομαι πλέον από τις αποφάσεις αυτής της Κυβέρνησης, αλλά δεν περίμενα να λειτουργήσουν με τόσο ξεδιάντροπο τρόπο τους πρώτους μήνες» δήλωσε ο κ. Καρυπίδης.

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε και η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
«Δεν αντέχει άλλη συρρίκνωση η Δ. Μακεδονία, σε οποιαδήποτε οικονομική της δραστηριότητα και χωρίς να έχει ανακοινωθεί το σχέδιο της Κυβέρνησης» είπε, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στην περιοχή, δηλώνοντας πως πρόκειται για παρέμβαση στο έργο των πρυτανικών αρχών.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Θανάσης Χαστάς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «δεν βλέπουν απέναντι φοιτητές, αλλά πελάτες, κάνοντας έναν αποπροσανατολιστικό καυγά μεταξύ τους, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης».

Την αντίθεσή του στην αναστολή της λειτουργίας των τμημάτων δήλωσε και ο Στέφανος Πράσσος, επικεφαλής του συνδυασμού «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή», ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να εξετασθούν και τα προβλήματα που συνδέονται με τις ανάγκες των φοιτητών, στα υπάρχοντα πανεπιστημιακά τμήματα.

Ρεπορτάζ: Αντώνης Μαυρίδης -ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Μοιράσου το άρθρο: