Το Εργαστήριο Performance Art του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει στην εναρκτήρια εκδήλωση του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Performance Art με την εικοσιτετράωρη δράση «Ένα λεπτό και λιγότερο» (One Minute and Under). Performer απ’ όλο τον κόσμο μας λένε τί είναι γι’ αυτούς performance και γιατί την επιλέγουν ως καλλιτεχνική έκφραση. Όλα τα βίντεο «ποστάρονται» ζωντανά κατά τη διάρκεια των 24 ωρών της 29ης Φεβρουαρίου από το λογαριασμό των performer (f/b) και κοινοποιούνται στη σελίδα του event από τους ίδιους ή τους διοργανωτές. Επιλεγμένα βίντεο θ’ αναρτηθούν στη σελίδα του Performance studio  .

Δημιουργήστε  ένα βίντεο διάρκειας μέχρι ενός λεπτού,

όπου απαντάτε στα ερωτήματα:

– Τί είναι performance art;

– Γιατί επιλέγετε να κάνετε performance;

Η ανάρτηση του βίντεο πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια των 24 ωρών της 29ης Φεβρουαρίου, εδώ: 

EventPage:https://www.facebook.com/events/603116446919673/

 

Η ιδέα για την Διεθνή Ημέρα Performance Art ανήκει στο Θανάση Χονδρό και την Αλεξάνδρα Κατσιάνη, οι οποίοι εξηγούν το σκεπτικό τους :

«Η συμπεριφορά ως μεταφορά εμφανίζεται από την αρχαιότητα σε διαφορετικά πλαίσια αναφοράς (για παράδειγμα, φιλοσοφικό πλαίσιο για το Διογένη τον Κυνικό, θρησκευτικό πλαίσιο για τον άγιο Συμεών τον Σαλό). Σε καλλιτεχνικό πλαίσιο εντάσσεται από τις ιστορικές πρωτοπορίες του 20ου αιώνα, ενώ τη δεκαετία του 1970 θα κωδικοποιηθεί διεθνώς κάτω από το όνομα Performance Art.

Έκτοτε, χάρη στην αμεσότητα και τον ανθρωποκεντρικό δυναμισμό της, η Performance Art, παρουσιάζεται σε γκαλερί και μουσεία, αποκτά τα φεστιβάλ της και δίνει υλικό και έμπνευση για την ανάπτυξη μιας σχετικής βιβλιογραφίας. Εντούτοις, το μεγαλύτερο μέρος της παραμένει περιθωριακό, επειδή η Performance Art έχει αντιεμπορικά και μη συμβατικά χαρακτηριστικά. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη διττή κατάστασή της η 29η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως διεθνής ημέρα της Performance Art».

Μοιράσου το άρθρο: