Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας κηρύσσει 24ωρη αποχή των Δικηγόρων Φλώρινας από την άσκηση των καθηκόντων τους, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα πανελλαδικής δράσης των Δικηγορικών Συλλόγων ενάντια στις ρυθμίσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Τα αιτήματα των συλλόγων των δικηγόρων είναι η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της υπαγωγής στην διαδικασία της Διαμεσολάβησης οποιασδήποτε διαφοράς, η ενίσχυση του κοινωνικού και καθολικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, η άμεση κατάργηση της επιβολής τέλους δικαστικού ενσήμου επί των αναγνωριστικών αγωγών ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου και η άμεση λήψη μέτρων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών στην Δικαιοσύνη.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Φλώρινας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Τίθεται από το νέο έτος σε εφαρμογή η υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε πολλές και σημαντικές διαδικασίες. Με την εισαγωγή του δήθεν θελκτικού αυτού μηχανισμού, αυξάνεται υπερβολικά το τελικό κόστος πρόσβασης του πολίτη στη Δικαιοσύνη. Ενισχύονται οι ισχυροί διάδικοι σε βάρος των κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων. Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρείες και άλλοι φορείς ιδιωτικών συμφερόντων απαιτούσαν την εισαγωγή των ρυθμίσεων αυτών και ετοιμάζονται τώρα να επιβάλουν μέσω γενικών όρων συναλλαγών και νέα εμπόδια στους πολίτες προκειμένου αυτοί να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τα τους ενώπιον της Δικαιοσύνης. Δημιουργείται για πρώτη φορά ένα παράλληλο σύστημα διαχείρισης διαφορών όπου θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν ιδιωτικές, εμπορικές εταιρείες. Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας αντιτίθεται σταθερά στις ρυθμίσεις αυτές και ζητά να ανακληθεί η υποχρεωτική υπαγωγή διαφορών στην διαδικασία της Διαμεσολάβησης, ενώ εκφράζει επιφυλάξεις και σε περιπτώσεις όπου η σχετική υπαγωγή παρίσταται φαινομενικά ως «οικειοθελής».

Προαναγγέλλεται η κατάθεση, τον προσεχή Ιανουάριο, νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα περιστέλλει ακόμα περισσότερο τον δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Ο διαχωρισμός της συντάξεως σε «εθνική» και «ανταποδοτική» και η μετατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος σε «προσωπική υπόθεση» οδηγεί και νομιμοποιεί τις «παροχές πείνας» για τους συναδέλφους και όλους τους αυτοαπασχολούμενους, που είτε με κλάσεις είτε σε σύνδεση με το ελάχιστο εισόδημα και τον κατώτερο μισθό (που κακώς προβάλλεται ως το κυρίαρχο «δίλημμα») είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν, έχοντας πληγεί στην μεγάλη τους πλειοψηφία από την οικονομική κρίση, τις εκάστοτε χαμηλότερες προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι δικαίωμα, που η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει σε κάθε μέλος της σε αξιοπρεπές επίπεδο, με τις ατομικές εισφορές να έχουν κυρίως συμπληρωματικό χαρακτήρα.

Επαναφέρεται αιφνιδιαστικά, με εκπρόθεσμη βουλευτική τροπολογία που έγινε δεκτή,η επιβολή τέλους δικαστικού ενσήμου επί των αναγνωριστικών αγωγών στις διαφορές που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, εισάγοντας ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο, που επιβαρύνει τον πολίτη, που προσφεύγει στις ανάλογες διαδικασίες, με το επιπλέον ποσό των 2.700 € περίπου κατ’ ελάχιστον! Η ρύθμιση δείχνει επιπλέον την κυβερνητική πρόθεση να χρησιμοποιηθούν για μία ακόμα φορά οι θεσμοί της Δικαιοσύνης ως φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί.»

Μοιράσου το άρθρο: