Δυτική Μακεδονία: Έργο για την υποβοήθηση του λιανικού εμπορίου

Το 2ο θεματικό σεμινάριο του έργου SARURE πραγματοποιήθηκε στις 25-26 Σεπτεμβρίου 2019 στο Soderhamn της Σουηδίας. Περισσότεροι από 20 συμμετέχοντες από 7 χώρες συναντήθηκαν για να συζητήσουν για τεχνικές πωλήσεων και εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην υποβοήθηση/προώθηση του λιανικού εμπορίου. Η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασε καλή πρακτική εταιρείας γουναρικών που συνδυάζει την ηλεκτρονική παρουσία μέσω ιστοσελίδας/εικονικού εκθετηρίου και την φυσική παρουσία με τη λειτουργία παραρτήματος εκτός του χώρου παραγωγής ώστε να βρίσκεται στο χώρο παραθέρισης δυνητικών πελατών.

Το 2ο θεματικό σεμινάριο του έργου SARURE (Save Rural Retail) πραγματοποιήθηκε στις 25-26 Σεπτεμβρίου στο Soderhamn της Σουηδίας. Περισσότεροι από 20 συμμετέχοντες από 7 χώρες συναντήθηκαν για να συζητήσουν για τεχνικές πωλήσεων και εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην υποβοήθηση/προώθηση του λιανικού εμπορίου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασε στο σεμινάριο καλή πρακτική εταιρείας γουναρικών, που συνδυάζει την ηλεκτρονική παρουσία μέσω ιστοσελίδας/εικονικού εκθετηρίου και την φυσική παρουσία με τη λειτουργία παραρτήματος εκτός του χώρου παραγωγής, ώστε να βρίσκεται στο χώρο παραθέρισης δυνητικών πελατών.

Στόχος του έργου SARURE είναι η βελτίωση των εφαρμοζόμενων περιφερειακών πολιτικών στις περιοχές των εταίρων που στοχεύουν στην ενδυνάμωση του λιανικού εμπορίου, στην επιβίωση των επιχειρήσεων, την καινοτομία και συνολικά στην ανταγωνιστικότητα. Ιδιαίτερη στόχευση γίνεται στο λιανικό εμπόριο απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, καλές πρακτικές οι οποίες αφορούν ιστοχώρους ή ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου οι παραγωγοί δέχονται παραγγελίες από καταναλωτές και στη συνέχεια συναντιούνται σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο για την παράδοση των προϊόντων και την ανταλλαγή απόψεων για την ποιότητα των προϊόντων. Οι πρακτικές αυτές εφαρμόζονται στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Ακόμα, παρουσιάστηκαν εφαρμογές εικονικού εμπορικού κέντρου, στις οποίες οι τοπικές επιχειρήσεις προβάλλονται και πραγματοποιούν προωθητικές καμπάνιες και ηλεκτρονικές πωλήσεις. Η παράδοση των προϊόντων γίνεται με ταχυδρομείο ή courier. Οι πρακτικές εφαρμόζονται στην Ισπανία και τη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου σεμιναρίου, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε χωριά όπου αναδείχτηκε ο ρόλος και η αναγκαιότητα παράλληλης λειτουργίας καταστήματος λιανικής και χώρου παροχής υπηρεσιών (χρήση Η/Υ-internet, αποστολής/παραλαβή δεμάτων/χώρος συναντήσεων) λόγω της μεγάλης διασποράς των κατοικιών.

Το έργο SARURE χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG EUROPE το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ.

Η Περιφέρεια συμμετέχει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σκοπός της συμμετοχής είναι η διερεύνηση καλών πρακτικών που αφορούν τη διάσωση του λιανικού εμπορίου στις αγροτικές περιοχές, την παραμονή των κατοίκων σε αυτές.

Στη δεύτερη φάση του έργου θα υλοποιηθεί Σχέδιο Δράσης που θα περιλαμβάνει ορισμένες καλές πρακτικές και οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος