Στο Master Plan για τη Δίκαιη Μετάβαση αναφέρεται σε δήλωση της η Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Και Βουλευτής Φλώρινας Πετη Πέρκα. Στην δήλωση της ρωτά ποιο είναι το όραμα για τις λιγνιτικές περιοχές αφού, όπως επισημαίνει, «με μια πρώτη ανάγνωση του, καλογραμμένου ομολογουμένως, κειμένου προκύπτουν αβίαστα σοβαρές ελλείψεις τόσο ως προς τη διαμόρφωση όσο και ως προς το όραμα και τη ρεαλιστικότητα των προτάσεων».

Όπως υποστηρίζει γενικότερα, «τα έργα που προτείνονται στο master plan είναι όλα μεγάλης κλίμακας χωρίς να παρουσιάζεται καμία αναφορά για μικρότερης κλίμακας έργα, όπως για παράδειγμα αυτά των ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες είναι σε θέση να μεγιστοποιήσουν το όφελος της ενεργειακής μετάβασης για τις τοπικές κοινωνίες των λιγνιτικών περιοχών».
Σημειώνει ακόμα πως «ο πρωτογενής τομέας δε φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους συντάκτες αφού η πρόβλεψη για γη σε αγρότες μετατίθεται σε μεταγενέστερο χρόνο όταν προχωρήσει ο χωρικός σχεδιασμός και τα τοπικά χωρικά, ενώ η έξυπνη γεωργία απλώς περιγράφεται αορίστως και κάποια στιγμή στο μέλλον… κάτι θα γίνει».
Κλείνοντας μεταξύ άλλων υπογραμμίζει «στη πρώτη περίπτωση ο σχεδιασμός εστιάζει σε υπογραφές τεράστιων επενδυτικών πακέτων και ειδικές οικονομικές ζώνες. Στη δεύτερη περίπτωση το κράτος φτιάχνει εργαλεία συμμετοχής, χρηματοδότησης, υποδομές και ψηφιοποιεί τις υπηρεσίες του αφήνοντας τις τοπικές κοινωνίες μαζί με επενδυτές να χτίσουν πάνω σ αυτά».

Μοιράσου το άρθρο: