Συνέντευξη σχετικά με την απολιγνιτοποίηση έδωσε ο βουλευτής ΝΔ Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης στην ΕΡΤ Φλώρινας. «Το συγκεκριμένο θέμα, έχει σημασία από ποια σκοπιά θα το εξετάσουμε: από δυτικομακεδονική και φλωρινιώτικη ή από πανελλαδική σκοπιά, γιατί δεν σας κρύβω ότι, την απόφαση του Πρωθυπουργού (σ.σ. για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028) την υποδέχτηκαν θετικά όλα τα κόμματα, δέχτηκαν με ανακούφιση την απαλλαγή από τους λιγνίτες»» είπε ο κ. Αντωνιάδης και πρόσθεσε πως «όταν οι βουλευτές ενημερώθηκαν ότι οι λιγνίτες μας βάζουν μέσα – το 2018 200 εκατ και το 2019 300 εκατ. ζημιά στη ΔΕΗ από τους λιγνίτες- τότε η ανακούφιση έγινε ακόμα μεγαλύτερη. Έτσι, εκτός από δυο κουβέντες περί δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, που ψέλλισαν, έτσι για να τις ψελλίσουν, δεν υπήρξε τίποτα παραπάνω. Όλοι δέχτηκαν θετικά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού.Σ΄ένα τέτοιο περιβάλλον όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις αποδέχονται αυτό που γίνεται, καταλαβαίνετε ότι, η αναστροφή της απόφασης είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Ο κ.Αντωνιάδης την περασμένη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, είχε συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, ενόψει της κατάρτισης του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
«Ήμουν σφόδρα αντίθετος με αυτό το οποίο συνέβη, συζητήσαμε τη δυνατότητα παράτασης λειτουργίας των μονάδων της περιοχής. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κρατήσουμε τις πεπαλαιωμένες μονάδες (ΑΗΣ Αμυνταίου) κι αυτό γιατί δεν έγιναν στο παρελθόν οι απαραίτητες ενέργειες, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Όσον αφορά την μονάδα της Μελίτης, ο κ. Αντωνιάδης είπε ότι θα μπορούσε να γίνει μια εξαίρεση εάν η τροφοδοσία της γινότανε από εκεί που προβλέπονταν, δηλαδή από τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας και Βεύης, γιατί το ορυχείο Αχλάδας μόνο του, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της μονάδας. Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ δεν μπορεί να μπει σε μια τέτοια διαδικασία κι έτσι κλείνει η Μελίτη, μαζί με τις άλλες μονάδες»
Στη συνάντηση στο Υπουργείο Ενέργειας, συζητήθηκε το σοβαρό θέμα των τηλεθερμάνσεων και της έγκαιρης καταβολής του αναπτυξιακού πόρου (ΕΑΠ) για την ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης Φλώρινας και Μελίτης, αλλά και των Μονάδων βιομάζας για την τηλεθέρμανση Αμυνταίου. Σε αυτό το μέρος της συζήτησης συμμετείχε και ο πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης ο οποίος διαβεβαίωσε για την έγκαιρη καταβολή των κονδυλίων του αναπτυξιακού πόρου, ανέφερε ο βουλευτής.

«Τώρα δίνουμε το βάρος στην μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και τα χρήματα που θα δοθούν» τόνισε ο κ. Αντωνιάδης, προσθέτοντας ότι έλαβε τη διαβεβαίωση ότι, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει στην περιοχή κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης με επικεφαλής, κατά πάσα πιθανότητα τον Υπουργό Ενέργειας και αποτελούμενο από τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης,Οικονομικών και Μεταφορών & Επικοινωνιών και θα φροντίσουν τα έργα που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία, να τεθούν σε προτεραιότητα.
«Αυτή τη στιγμή, ο σχεδιασμός για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας, γίνεται σε τρία επίπεδα: από την Παγκόσμια Τράπεζα, από το Υπουργείο και από τους τοπικούς φορείς δήλωσε ο βουλευτής, εξηγώντας πως, οι προτάσεις που θα καταρτιστούν από το συνδυασμό των τριών πηγών, θα αποτελέσουν τα έργα για την περιοχή για την επόμενη επταετία, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και θα έχουν σχέση με το 6ο ΕΣΠΑ και με το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων. «Τα χρήματα θα δοθούν για να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και νέες επενδύσεις στην περιοχή. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός είναι σε αναζήτηση μιας εμβληματικής επένδυσης για την περιοχή, η οποία θα φέρει πολλές μικρές άλλες επενδύσεις. Θα βρεθούν τρόποι και χρήματα για να εφαρμοστεί το σχέδιο, στο οποίο θα καταλήξουμε σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια και θα είναι εξασφαλισμένα τα χρήματα για την υλοποίησή του. Αυτό είναι το ελάχιστο αντάλλαγμα γι ό,τι έχει συμβεί στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια» είπε ο Γιάννης Αντωνιάδης και πρόσθεσε: «Επειδή υπάρχουν περισσότερες από 40 λιγνιτικές περιοχές στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέσπευσε την ανακοίνωση για την απολιγνιτοποίηση, ώστε να είμαστε από τους πρώτους που απευθύνονται στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και να μπορέσουμε να πάρουμε περισσότερα χρήματα».

Μοιράσου το άρθρο: