Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ), φορέας υποδοχής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, το διάστημα από τις 20 μέχρι 26 Οκτωβρίου, ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό σεμινάριο νέων με τίτλο «The Best of Young Men», που έλαβε χώρα στο Waterford της Ιρλανδίας, σε συνεργασία με τον ιρλανδικό οργανισμό νεολαίας “Men’s Development Network”.
Πέντε νέοι από τη Φλώρινα, άνω των 18 ετών,είχαν την ευκαιρία, μέσω της βιωματικής μάθησης και της συμμετοχής τους σε εργαστήρια, να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν γνώσεις και πληροφόρηση γύρω από τη συμμετοχή των ανδρών στις δικές τους περιοχές ανάπτυξης, τη διαχείριση της υγείας τους, την ταυτότητα και τη στάση τους απέναντι στη βία και πώς αυτό αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε κοινωνία.
Επισημάνθηκε η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ ψυχικής υγείας και ψυχικής ασθένειας, η οποία πολλές φορές συγχέεται από ένα μεγάλο κομμάτι του ανδρικού πληθυσμού λόγω στερεοτύπων που διαιωνίζονται από την κοινωνία που τους καλεί να είναι “σκληροί άντρες”, να μην εκδηλώνουν στεναχώρια, κλάμα, αδυναμία κλπ. και αναλύθηκαν οι λόγοι για τους οποίους οι ψυχικές ανάγκες των ανδρών είναι παραμελημένες και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί η στάση της κοινωνίας προς αυτούς.
Οι νέοι από τη Φλώρινα είχαν την ευκαιρία να ενισχύσουν την κριτική τους αντίληψη, το σεβασμό προς τη διαφορετικότητα και να κατανοήσουν ότι, οι άντρες έχουν το δικαίωμα στην ανοιχτή εκδήλωση των συναισθημάτων τους, ακριβώς όπως και οι γυναίκες.
Επιπλέον, το σεμινάριο αποτέλεσε μία μοναδική διαπολιτισμική εμπειρία καθώς συμμετείχαν νέοι από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Σκωτία και την Πορτογαλία.

 

Μοιράσου το άρθρο: