Για απαράδεκτα φαινόμενα με νοθεία προϊόντων τσίπουρο-ούζο-τσικουδιά σε μορφή χύμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα υγείας στους πελάτες καταναλωτές,  κάνει λόγο το Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων- Καφετεριών, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας  (ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε), σε ανακοίνωσή του.
Το σωματείο αναφέρεται σε πλήθος περιστατικών, που εντοπίστηκαν σε χιλιάδες ελέγχουςτης Γενικής Γραμματείας Εμπορίου – του ΕΦΕΤ και της Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντάς τα απαράδεκτα για τον κλάδο και ενημερώνει τους καταστηματάρχες για το τι πρέπει να εφαρμόζεται, σύμφωνα και με την Υπουργική Απόφαση 91354/2017, για το τσίπουρο – τσικουδιά – οίνος(κρασί) – ζύθος(μπύρα) – αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά:

 

1. Επιτρέπεται να σερβίρεται (το τσίπουρο ή η τσικουδιά) ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΧΥΜΑ, με την ονομασία στον τιμοκατάλογο ΩΣ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ).

ΠΡΟΣΟΧΗ: οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα όπως τσίπουρο ή τσικουδιά στους τιμοκαταλόγους που διατίθενται αποκλειστικά ως εμφιαλωμένα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

2. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ η ονομασία στον τιμοκατάλογο θα αναγράφεται ως προϊόν απόσταξης διημέρου και Η ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ.

3. Όλα τα ποτά – αναψυκτικά – μπύρα – κρασί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα αποσφραγίζονται παρουσία του πελάτη – καταναλωτή.

4. Επιτρέπεται το σερβίρισμα υπό μορφή χύμα (οίνος – ζύθος) με την προϋπόθεση ότι θα φέρει την ετικέτα προέλευσης (χώρα προέλευσης-παραγωγός-ημερομηνία –συστατικά).

5. Απαγορεύεται η μετάγγιση του περιεχομένου είτε εν μέρει, είτε ολόκληρου σε άλλο περιέκτη (να μεταφέρεται δηλαδή το περιεχόμενο π.χ ενός ποτού από την αρχική του συσκευασία σε άλλη). Επιτρέπεται η μετάγγιση ποσότητας ποτού όπως π.χ στο ποτήρι αλλά θα γίνεται παρουσία του πελάτη.

Στους παραβάτες   επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά παράβαση.

 

Μοιράσου το άρθρο: