Προτάσεις για τον συντονισμό και την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα εκφράζουν όλους τους Δήμους της περιφέρειας, θα καταθέσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, αποφασίστηκε στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή 21/2 στην Κοζάνη.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης, συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκαλεί  η  απολιγνιτοποίηση στην περιοχή, ενώ αναλύθηκαν τα 12 μέτρα-δράσεις  που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση σε ημερίδα στην   Πτολεμαΐδα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν «γενικόλογα»  και «ανεπαρκή».

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και Δήμαρχος  Φλώρινας  Βασίλης Γιαννάκης, ζήτησε εκ μέρους όλων, για μία ακόμη φορά, την παράταση του χρόνου λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και μετά το 2023, υπογραμμίζοντας ότι  «δεν επαρκεί ο χρόνος για να αλλάξει αναπτυξιακό μοντέλο η περιοχή και να βρει τα παραγωγικά ισοδύναμα που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες των χιλιάδων χαμένων θέσεων εργασίας και της οικονομικής απομείωσης της Δυτικής Μακεδονίας».

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ και Δήμαρχος  Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, τόνισε  ότι το επόμενο βήμα θα είναι ο συντονισμός στις δράση της  Δυτικής Μακεδονίας  στην επικείμενη απολιγνιτοποίηση,  ενώ ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας  επεσήμανε ότι «πρέπει να προκύψουν πρώτα τα διάδοχα σχήματα αντικατάστασης και μετά να προχωρήσει το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ.

Συνάντηση της Π.Ε.Δ. και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς, πρότεινε ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εξετασθεί και η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια , για την απολιγνιτοποίηση και την διαδικασία που ακολουθείται».

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Π.Ε.Δ.,  προγραμματίζεται και η επίσκεψη Δημάρχων στις Βρυξέλλες στις αρχές Απριλίου, όπου μεταξύ άλλων, θα ενημερώσουν τους Έλληνες  Ευρωβουλευτές  και θα ζητήσουν την στήριξη και συνδρομή τους, σε σειρά σημαντικών θεμάτων της περιοχής.

 

Ρεπορτάζ: Αντώνης Μαυρίδης – ΕΡΤ Κοζάνης

Μοιράσου το άρθρο: