Ο οικονομικός και κοινωνικός μαρασμός στη Δυτική Μακεδονία, η μείωση του ΑΕΠ και η απώλεια θέσεων εργασίας, τέθηκαν, μεταξύ άλλων, ως προβληματισμοί, στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Εορδαίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου.

Στην ημερίδα διατυπώθηκε η ανησυχία για την επόμενη μέρα στην περιοχή, μετά την απολιγνιτοποίηση ενώ συζητήθηκαν και ουσιαστικές εκκρεμότητες της ΔΕΗ απέναντι στην περιοχή, όπως τα δίκτυα τηλεθέρμανσης, οι μετεγκαταστάσεις οικισμών, η επαναπόδοση και αξιοποίηση λιγνιτικών εδαφών.

Ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς δήλωσε ότι είναι ανέφικτος ο στόχος της απολιγνιτοποίησης το 2028, ενώ μέχρι σήμερα ο σχεδιασμός απεξάρτησης της χώρας και της περιοχής από το Λιγνίτη αφορούσε το 2050. Ο κ. Πλακεντάς χαρακτήρισε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και τι Κλίμα (ΕΣΕΚ) «δώρο στο λόμπυ του Φυσικού Αερίου» και τόνισε πως «απαιτεί, ως δημοτική αρχή, τη συνέχιση Λειτουργίας των Λιγνιτικών Μονάδων και την εισαγωγή της πρότασης στο νέο ΕΣΕΚ».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης έκανε λόγο για την ανάγκη να παραμείνει η περιοχή το ενεργειακό κέντρο της χώρας, να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας και να θεσπιστεί από την κυβέρνηση ειδικό καθεστώς αναπτυξιακών κινήτρων. «Με τους όρους και τους χρόνους που γίνεται, η δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή δεν είναι εφικτή» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση εξυπηρετεί συμφέροντα του φυσικού αερίου και θα πετάξει την Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη σαν στυμμένη λεμονόκουπα», προέβλεψε ότι «το 2025 η Πτολεμαίδα θα γυρίσει στα Καϊλάρια» και ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να αντιδράσει και να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Κεσκιλίδου – ΕΡΤ Κοζάνης

Μοιράσου το άρθρο: