Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας συμμετείχε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα τη δασοπροστασία.
Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης συνομίλησε με εκπροσώπους των εργαζομένων στην αντιπυρική προστασία δασών, ανάμεσα στους οποίους ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» και εκπρόσωποι από τα Εργατικά Κέντρα Κατερίνης, Ναυπακτίας-Δωρίδος, Κοζάνης και Θεσσαλονίκης.
Οι εργαζόμενοι μαζί με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων ανέπτυξαν τις θέσεις τους γύρω από την αναγκαιότητα συνέχισης της εργασιακής σχέσης του υφιστάμενου -και ήδη έμπειρου- προσωπικού στη δασοπροστασία, τη χάραξη εθνικής δασικής στρατηγικής, τη δημιουργία μόνιμου Φορέα Δασοπροστασίας και τη στελέχωση του με μόνιμο προσωπικό και την αξιοποίηση, προς όφελος ευπαθών κοινωνικών ομάδων και του κοινωνικού συνόλου, της ύλης που ανασύρεται από τα δάση κατά την εκτέλεση δασικού έργου.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και υπηρεσιών σε ενιαία και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση του δασικού οικοσυστήματος και τόνισαν την αναγκαιότητα αξιοποίησης εθνικών και κοινοτικών πόρων που παραμένουν επί σειρά ετών ανεκμετάλλευτοι και «βαλτωμένοι», υπογραμμίζοντας πως, 245 εκατομμύρια ευρώ για αναδασώσεις, δασοπροστασία, διάσωση αγρών κτλ., δεν έχουν απορροφηθεί από το 2015 έως σήμερα.
Ο Γ.Γ. του Υπουργείου, μετέφερε στους συμμετέχοντες την ισχυρή βούληση του ΥΠΕΝ να συνεχιστεί το έργο της δασοπροστασίας, ενώ υπήρξε δέσμευση να διαβιβαστύν τα αιτήματα στα συναρμόδια υπουργεία, με την υποστήριξη του Υπουργείου στο σημαντικό ρόλο των χιλιάδων δασεργατών, διοικητικών, δασολόγων και δασοπόνων του προγράμματος αντιπυρικής προστασίας.

«Τις επόμενες ημέρες θα αναληφθούν πρωτοβουλίες νέων συναντήσεων με εκπροσώπους της Κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλο το πολιτικό φάσμα ότι η δασοπροστασία δεν είναι μια «περιστασιακή» υποχρέωση της πολιτείας. Ειδικά τώρα που η κλιματική αλλαγή ανατρέπει τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρόληψη συνιστά καθήκον κάθε Κυβέρνησης που σέβεται την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία των πολιτών της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας.

Μοιράσου το άρθρο: