Το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής “Sub.Urban Images and Soundscapes”, δημιούργησε το ντοκιμαντέρ “The Switch”, στο οποίο καταγράφεται η ιστορία της εξορυκτικής διαδικασίας των ενεργειακών δήμων της χώρας, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και οι επιπτώσεις της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη σε περιβάλλον και τοπική ανάπτυξη. Μέσα από μαρτυρίες κατοίκων και συνεντεύξεις των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικών, γίνεται εμφανής η επιτακτική ανάγκη για συστράτευση όλων, ώστε να επιτευχθεί η δίκαιη μετάβαση των περιοχών αυτών σε μια ζωντανή οικονομία.

Το ντοκιμαντέρ “The Switch”,  δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Δίκαιη Μετάβαση για την Ανατολική και Νότια Ευρώπη».

«Η δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο των περιοχών που υπήρξαν στυλοβάτες του ελληνικού ενεργειακού συστήματος κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι μεγάλη πρόκληση και ευθύνη για το σύνολο της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας. Ειδικά καθώς αυτές οι περιοχές εγκλωβίστηκαν σε ένα μη βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που μονοπωλήθηκε από τον λιγνίτη, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα κάθε άλλη προοπτική οικονομικής δραστηριότητας, ο σχεδιασμός της μετάβασης πρέπει απαραιτήτως να θέσει ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση του παραγωγικού δυναμικού και τη στήριξη με κάθε τρόπο, μέσα από εθνικές και κοινοτικές πολιτικές και χρηματοδοτήσεις», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Μοιράσου το άρθρο: