«Τα σκουπίδια» του Γιάννη Ξανθούλη, μετά την καλοκαιρινή τους επιτυχία στο Από Κοινού Θέατρο, ταξιδεύουν στην Πάτρα καλεσμένοι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και φιλοξενούνται για τρεις μέρες στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στις 19, 20 & 21 Οκτώβρη 2018.

Το πρωί η Ελένη Γερασιμίδου και ο Αντώνης Ξένος φιλοξενήθηκαν στο στούντιο της ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ  και στην εκπομπή « Στον αέρα… μέρα παρά μέρα» και δήλωσαν  ενθουσιασμένοι που για ακόμα μία φορά βρίσκονται στην αχαϊκή πρωτεύουσα για να παρουσιάσουν δουλειά τους.

Όπως είπαν : « Τα Σκουπίδια επί σκηνής , τα χαμένα θέλω μιας κοινωνίας, τα πεταμένα συναισθήματα, τα όνειρα που μείνανε στο ράφι».

Το έργο του Γιάννη Ξανθούλη είναι ένα κλασικό πια αριστούργημα, ένα κείμενο με επιθεωρησιακή δομή που προκαλεί ταυτόχρονα γέλιο και συγκίνηση. Ο χρόνος εξέλιξης είναι το σήμερα, η σύγχρονη ζωή, με τους παλαβούς της ρυθμούς, την απέραντη μοναξιά και την απομόνωση. Τόση εξέλιξη και οι άνθρωποι μόνοι. «Πολύς κόσμος έχει πετάξει τα όνειρά του σε αποφάγια με φαγητό», όπως λέει χαρακτηριστικά ένας από τους πρωταγωνιστές.

Το εμβληματικό αυτό έργο του Γιάννη Ξανθούλη, που γνώρισε τεράστια επιτυχία στη δεκαετία του ΄80, είναι μια πικρή σάτιρα για μια πραγματικότητα επίκαιρη ακόμα. Σκουπίδια είναι τα όνειρα κάποιων ανθρώπων που ζωντανεύουν στη σκηνή για να καυτηριάσουν όσα συμβαίνουν στις ζωές μας, χωρίς δική μας υπαιτιότητα.

Οι ήρωες ίδιοι και διαφορετικοί, έχουν να διηγηθούν μια ιστορία. Εικόνες κι αυτοί της κοινωνίας, μια κοινωνίας που τους εκβίασε τα όνειρα και τα παγίδευσε σε έναν κάδο. Ο Οδυσσέας ο Κλέφτης, ο Σερβιτόρος Μανίτσας, ο Θυρωρός της Οδού Σκουφά, η Νοσοκόμα Σάντα Ζουμπουλιά, η καθαρίστρια, η Βασιλική Μετατρούλου, η Σοφοκλίτσα Μπόνγκου , η Βασίλισσα των Εξαρχείων, ζωντανεύουν τους ανθρώπους που ξέρουμε, σατιρίζουν και σχολιάζουν το σήμερα. Είναι άνθρωποι της βιοπάλης, παρίες ή άνθρωποι που ωθήθηκαν να επιλέξουν μια ζωή κι ένα ρόλο επειδή «ευεργετήθηκαν» από την άρχουσα τάξη. Τόπος τέλεσης, μια χώρα πρωινή, βραδινή, μια χώρα του ονείρου…

Η κλασικά εξαιρετική Ελένη Γερασιμίδου, έχει στιγμές απολαυστικές όπως αυτή  που υποδύθηκε για λίγες στιγμές μαζί μας …. τη μητέρα του θυρωρού  στο Κολωνάκι ο οποίος έχει ξεχάσει το χωριό του , τις ρίζες του  τις αξίες που τον έχουν καθορίσει.

Η σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη δίνει μια εντελώς διαφορετική πνοή στο κείμενο.

Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης

Μουσική: Φίλιππος Παχνιστής

Διδασκαλία τραγουδιών: Νένη Ζάππα

Χορογραφίες: Άκης Σιδέρης

Παίζουν οι: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος , Άκης Σιδέρης, Αγγελική Ξένου.

Φωνή Πόντικα: Νικολέτα Βλαβιανού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Λυκουρέζος

Πληροφορίες –Κρατήσεις: Δημοτικό Θέατρο Απόλλων 2610273613

Αθανασία Σταμοπούλου

 

Μοιράσου το άρθρο: