Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου δεν θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα από τις 12 Νοεμβρίου, όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης και κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης. Παράλληλα η υπηρεσία ανακοινώνει πως ολοκληρώθηκαν για φέτος οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου.
Σε συγκεκριμένες δημοτικές και τοπικές κοινότητες των Αρχανών Αστερουσίων, της Βιάννου, της Γόρτυνας, του Μινώα Πεδιάδος και της Φαιστού η συγκομιδή μπορεί να ξεκινήσει μετά τις 18 Νοεμβρίου.
Σε ελαιώνες με υψηλό ποσοστό καρποφορίας όπου η συγκομιδή μπορεί να γίνει όψιμα, αν επικρατήσουν ήπιες καιρικές συνθήκες, ενδέχεται να υπάρξουν ικανοί δακοπληθυσμοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στον ελαιόκαρπο. Καλούνται επομένως οι παραγωγοί να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρα και τον ελαιόκαρπό τους και να μεριμνούν οι ίδιοι για την προστασία τους από το δάκο χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους. Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.
Οι ελαιοτριβείς της Π.Ε. Ηρακλείου καλούνται να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία μας για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων τους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο. Παράλληλα ενημερώνουμε ότι για το ελαιοκομικό έτος 2015-2016 η εισφορά δακοκτονίας ανέρχεται στα 0,03 € ανά κιλό ελαιολάδου.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου σε επίπεδο παραγωγού για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Μοιράσου το άρθρο: