Αισιόδοξος ο Υπουργός για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών

Αισιόδοξος για την διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Κομισιόν για τους αγρότες της Κρήτης που είδαν φέτος την παραγωγή ελαιολάδου να καταστρέφεται, εμφανίστηκε σήμερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης από το Ηράκλειο.
Ο υπουργός που συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με την συμμετοχή εκπροσώπων των αγροτών του νησιού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισήμανε ότι υπάρχει νομικό πάτημα για αυτές τις αποζημιώσεις, θα πρέπει όμως ο φάκελος που θα κατατεθεί να είναι πλήρης και εμπεριστατωμένος. “Όλα θέλουν επιμέλεια. Τα νομικά είναι σχετικώς χρήσιμα για όλες τις δουλειές. Συστήσαμε μια επιτροπή υπό τον καθηγητή κ. Αυγουλά, στην οποία συμμετέχουν και ο κ. Χνάρης με τον κ. Στρατάκη. Οι άνθρωποι αυτοί θα αγωνιστούν για να δουν εάν αυτή η καταστροφή από το δάκο οφείλεται σε κλιματικά αίτια για να πάμε στην Επιτροπή της Κομισιόν. Να εργαστούμε όλοι για να θεμελιώσουμε το επιχείρημά μας“, υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε προφανές ότι υπάρχουν ζημιές στην Κρήτη. Όμως οι αιτίες που τις προκάλεσαν δεν είναι όλες ίδιες ενώ η έκτασή τους δεν είναι προσδιορισμένη, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη.
“Καθεμία αιτία θα καθορίσει και τον τρόπο της αποζημιωτικής κάλυψης. Δεν είμαστε στην εποχή που ο Υπουργός παίρνει ένα χαρτί κι ένα μολύβι και δίνει λεφτά. Έχουμε πάθει από παράνομες ενισχύσεις. Είναι σαφές ότι εγώ δεν πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αισιόδοξος ο Υπουργός για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών

Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι ο ΕΛΓΑ θα καλύψει τις ζημιές από περιβαλλοντικά αίτια. Για το λόγο αυτό θα προσληφθεί προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ στον Οργανισμό. Για τις ζημιές στα θερμοκήπια εξέφρασε τον προβληματισμό του, για όσους καλλιεργητές δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ, και τόνισε ότι “αυτοί θα καλυφθούν εν μέρει με de minimis αποζημιώσεις. Θα καλυφθεί τμήμα της ζημιάς».

Αύξηση κονδυλίων για δακοκτονία στην Κρήτη
Ειδικότερα για την δακοκτονία, επισήμανε ότι ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο να αυξήσει κατά 2 εκατομμύρια ευρώ το ποσό για την Κρήτη. “Τα ποσά όμως πρέπει να φέρουν αποτέλεσμα και όχι να σπαταλώνται. Το 2019 από πλευράς Υπουργείου το πρόγραμμα έτρεξε κανονικά. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε τι κάνει και ο καθένας. Πρέπει όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας σε ένα πρόγραμμα. Δεν μπορεί η δημόσια συζήτηση να γίνεται πλυντήριο εξατομικευμένων ευθυνών. Παίρνω μια δουλειά και πρέπει να την κάνω σωστά. Ωραίο το θεσμικό, αλλά πρέπει να δούμε τον ατομικό καταλογισμό ευθυνών”.

“Θα κάτσουμε να πάμε βαθύτερα από ο, τι συνήθως στο θέμα της δακοκτονίας. Να δούμε τι συνέβη”, προανήγγειλε ο Υπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη “πραγματικής, ρεαλιστικής και σε βάθος” συζήτησης.
Αισιόδοξος ο Υπουργός για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών
“Καμία αύξηση στον ΕΦΚΑ”
Ο Μ. Βορίδης τόνισε με έμφαση ότι “δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στον ΕΦΚΑ” και υπογράμμισε:
“Ακουσα τα θέματα των τυποποιητων. Έχουμε πολλά να κάνουμε στη στρατηγική μας για το λάδι. Με όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, έχουμε τη δυνατότητα να ανορθωσουμε τον πρωτογενή τομέα. Είναι προτεραιότητα μας. Ειδικά ο πρωθυπουργός παρακολουθεί ιδιαιτέρως τα θέματα της Κρήτης”.
Επίσης ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί και πάλι την Κρήτη σε τρεις μήνες.

Τεράστια η οικονομική ζημιά για την Κρήτη
Το μέγεθος της φετινής καταστροφής περιέγραψαν αγροτοσυνδικαλιστές και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης στη διάρκεια της σύσκεψης, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελαιοπαραγωγής του νησιού.
“Η ζημιά από την κακοκαιρία σε Ρέθυμνο και Χανιά ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ” σημείωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και συμπλήρωσε “Η συνολική οικονομική ζημιά στην Κρήτη από Thomas Cook, λάδι και κακοκαιρία φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ”.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, τόνισε ότι «Πρέπει να προετοιμαστούμε από… χθες για την επόμενη χρονιά”.
Αναμφισβήτητη χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός την ζημιά που έχει υποστεί όλη η Κρήτη και τόνισε “Ένα ζήτημα είναι αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή. Να συνδέσετε αυτή τη ζημιά με την Κλιματική Αλλαγή. Χρειάζεται όμως κι ένας Περιφερειακός σχεδιασμός, γιατί κάθε περιφέρεια έχει διαφορετικές συνθήκες. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιηθούν τα ερευνητικά μας Ιδρύματα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου” σημείωσε.
Αλλαγές στο ΕΛΓΑ ζήτησε από τον Υπουργό ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι είναι «Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκεντρώσει ανά Περιφέρεια το θέμα της δακοκτονίας” τόνισε και συμπλήρωσε “Να κάνουμε το βήμα προς τα εμπρός και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Έλεγχο των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την δακοκτονία, ζήτησε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. “Το έντομο δεν σκοτώνεται με φάρμακα. Εάν χάσουμε τη σημαία μας, το ελαιόλαδο, τελειώσαμε. Χωρίς τον αγρότη δεν υπάρχει τίποτα στην Κρήτη” τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε “Όλα τα επαγγέλματα ξεκινούν από τον πρωτογενή τομέα. Οι παραγωγοί μας δίνουν μεγάλη μάχη. Το νησί περνά μια οικονομική κρίση. Η βόμβα θα σκάσει Φλεβάρη – Μάρτη. Είναι θέμα του πρωθυπουργού».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος